Pécs: ennyi volt?

Taggyűlést tart szerdán az utóbbi húsz év legsikeresebb hazai női kosárlabdacsapatát, a Pécs 2010-et fenntartó kft. A kosárügyekben tájékozott pécsiek arra készülnek, hogy a klub ma bedől.

Tudni kell, hogy a 11-szeres magyar bajnok és kupagyőztes együttes mögött álló gazdasági társaságban a magánszemélyek által birtokolt SMM Kft.-nek van többsége, s Pécs önkormányzata 49 százalékos tulajdonrészt jegyez a klubban. Mint arról már néhány hete beszámoltunk, Páva Zsolt Pécs kosárrajongó polgármestere ultimátumot adott az SMM Kft.-nek, s annak lényege az volt, hogy az önkormányzat akarja irányítani a klub gazdálkodását, máskülönben a Pécs 2010 nem számíthat a városra. A fideszes polgármester azzal indokolta úgymond visszautasíthatatlan ajánlatát, hogy a város 2006 óta félmilliárd forinttal támogatta a csapatot, mindeközben – az SMM Kft. titkolózása miatt – Pécs város vezetői sosem voltak tisztában a klub valós pénzügyi helyzetével. Májusra viszont kiderült, hogy az évi 250 millió forintból gazdálkodó klub teljes adóssága 259 millió, ami kezelhetetlen a település súlyos – ráadásul nem tervezett – áldozatvállalása nélkül.

Az ultimátumot követően az SMM Kft. úgy döntött, hogy legyen a klub vezetője a pécsi kosárlabda emblematikus személyisége, a csapat válogatott irányítója, Iványi Dalma. A harmincöt esztendős játékos 1994 óta kosarazik Pécsett, és sportolói teljesítménye miatt a népszerűsége töretlen a Mecsek táján. A városvezetők számára bizalomerősítő volt Iványi funkcióvállalása, s adtak néhány hét időt a többségi tulajdonosnak (meg önmaguknak is) a végső döntésre. Az idő – a jelek szerint – lejárt, amikor a napokban kiderült, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége nem engedi a csapatot indulni az Euroligában, mivel a Pécs 2010-nek nyolcmilliós adótartozása van. Márpedig, ha a Pécs nem szerepelhet a kontinens legrangosabb klubviadalán, akkor a még megmaradt támogatók java kihátrál, hiszen nagy nemzetközi meccsek, több ezres közönség és tévéközvetítés nélkül a szponzorok nem látják értelmét a csapatra költött pénznek.

A város vezetői nem nyilatkoznak, hogy delegáltjuk milyen felhatalmazással megy a klub taggyűlésére, de a kiszivárgott információk szerint Pécs várhatóan kiszáll a szponzorok közül, ami a Pécs 2010 végét jelentené. Ez esetben a klub adóssága örökre törlesztetlen maradna. Kérdés, hogy ennek az erkölcsi felelőssége mennyire vállalható a város számára, mert ugyan nem a pécsi önkormányzat hozta létre a klub mínuszát, de a hitelezők bizalmát az erősítette a kosárcsapat iránt, hogy a lányok mögött mindig ott állt a sikerekre büszke baranyai megyeszékhely.

A pécsi kosárdrukkerek beletörődéssel fogadták a hírt, hogy a csapat nem lesz ott az Euroligában. Korábban tüntettek is a lányokért, most viszont nincs arról hír, hogy a 3-4 ezres publikum pár száz tagú kemény magja demonstrációt szervezne a városvezetők meggyőzésére. Az általam megkérdezett szurkolók kivétel nélkül azt ígérik, hogy kitartanak a csapat mellett, és nosztalgiázásba menekülnek. Azt idézik, hogy Rátgéber László irányítása mellett a Pécs háromszor bejutott az Euroliga négyes döntőjébe, s kétszer a bronzig vitte.

Tény, hogy a vitathatatlan szakmai tudású, újvidéki tréner nemcsak a játékosokat és a közönséget fanatizálta a végtelenségig, hanem közüggyé tette a kosársportot Pécsett. Más kérdés, hogy a klub épp a Rátgéber-korszak alatt adósodott el, s annak terhét nyögi ma is. A szakember a győzelmek érdekében kvalitásos, ám a Pécsett megnyerhető szponzorok tőkeerejéhez képest drága játékosokat szerződtetett, mondván, ha kontinenselső lesz a csapat, akkor a befektetett pénz visszajön. Az első hely el-, az adósság megmaradt.

Ha a város szerdán kiszáll a Pécs 2010-ből, akkor elképzelhető, hogy az önkormányzat a másodosztályban győztes Autópark PVSK női csapatát szponzorálja majd. Ez a klub eddig az utánpótlás-nevelésre koncentrált, így játékosai 16–20 évesek. A fiatal team – némi erősítéssel – megvetheti a lábát az első osztályban, ám ahhoz, hogy megközelítse Iványiék diadalait, évek kitartó munkája kell. Vagy egy krőzus szponzor, aki vásárol 7-8 sztárjátékost meg egy ambiciózus edzőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.