Vége Williams-Wimbledonnak?

Nem kellett különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a wimbledoni specialitást, a szuper hétfőt kiáltsuk ki a torna eddigi legizgalmasabb napjának: a Grand Slam-viadalok közül egyedüliként a londoni verseny nem szabdalja napokra a nyolcaddöntős programot, így aztán, már csak a nagy számok törvénye alapján is, a tizenhat meccsből csak akad egy-két igazán emlékezetes.

Így gondolkodhatott Vilmos cambridge-i herceg és ifjú felesége, Katalin is, amikor napi teendőit sorba vette; irány Wimbledon! –mondták, s jól döntöttek.

Pironkova öt játékot engedett az ötszörös győztes Venus Williamsnek
Pironkova öt játékot engedett az ötszörös győztes Venus Williamsnek

Láthatták például a női világelső dán Wozniacki rövid tündöklését, s nagy bukását – a 24. helyen kiemelt szlovák Cibulkova a percek alatt elveszített első játszma után fordított, s nyert 1:6, 7:6, 7:5-re –, aztán tanúi lehettek egy nagy korszak lezárásának is, mert az már biztos, hogy 2006 óta először nem Williamsnak hívják majd a hölgyek versenyének győztesét.

Az ötszörös bajnok (2000–01, 2005, 2007–08) Venus a bolgár Pironkovától szenvedett sima 6:2, 6:3-as vereséget, a négyszeres wimbledoni bajnok (2002–03, 2009–10), címvédő Serena 17 itteni nyertes találkozóból álló sorozatát pedig a francia Bartoli zárta le (6:3, 7:6). A két nővér egyaránt másfél órás találkozón búcsúzott; sérüléseiket, hosszú kihagyásaikat, s görcsös visszatéréseiket látva, könnyen lehet, hogy utoljára játszottak a szent gyepen. Meghatározó szerepet töltöttek be, hiszen az új évezredben csak kétszer engedtek mást diadalmaskodni a füves pályás világbajnokságon: 2004-ben Sarapova, 2006-ban Mauresmo törte meg a Williamsek családi szériáját.

Ami azt illeti, Sarapova akár újból a döntőig menetelhet, ebben immár csak Cibulkova, illetve a szervakirálynő Lisicki és a wimbledoni finalista Bartoli mérkőzésének győztese akadályozhatja meg. Az alsó ágon Azarenka–Paszek és Kvitova–Pironkova negyeddöntő lesz, innen tehát –bárki jut is a szombati aranyosztóra –olyan játékos kerül a döntőbe, aki még soha nem járt ilyen magasságokban.

A férfiaknál aligha fordul elő ilyesmi. Az elődöntőbe jutásra esélyesek közül egyaránt francia menüt „evett” hétfőn Murray és Djokovics, s mindketten könnyedén falatoztak: Gasquet, illetve Llodra szettet sem nyert ellenük. „Djokónak” szerdán a selejtezőből feljutott, s Davigyenko, Andrejev, Söderling, majd Malisse skalpját is megszerző bosnyák-horvátausztrál tinédzser, Tomic lesz az ellenfele, s vélhetően a spanyol Lopez sem nehezíti majd meg a hazaiak skót kedvencének dolgát.

A hetedik wimbledoni elsőségére hajtó Federer király az elszórakozott első szett után (4:1-es fórról vesztés a tie-breakben) szettelőnybe került az orosz Juzsnij ellen (első kiadásunk zártakor 6:7, 6:3, 6:3 volt az állás a svájci javára), a nagy négyes jelenlegi legjobbja, a címvédő-világelső Nadal pedig még küszködött az argentin Del Potróval, valamint fájó bal bokájával (7:6, 3:6, 2:2). Ami biztos: a győztes horgára az a Fish akad, aki immár –ez is ritka a Grand Slam-tornák históriájában – egyedül képviseli az Egyesült Államokat Wimbledonban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.