Golf-áramlat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság két évvel ezelőtti döntése, mely szerint a golf helyet kap a 2016-os, Rio de Janeiró-i ötkarikás játékok programjában, még visszafogott érzelmi reakciókat sem váltott ki amagyar sportrajongókból.

Nem csoda, hiszen – a bennfenteseken kívül – aligha akad ember az országban, aki legalább három honi versenyző nevét föl tudná sorolni. Pedig a játék tradíciói tiszteletre méltók: a golf már 1904-ben föltűnt az olimpia műsorában. A képet árnyalja, hogy az után soha többé... Jacques Rogge NOB-elnök – a sportág globális népszerűségén túl – azzal indokolta a vissza térést, hogy a golf a fair play szellemiségét közvetíti.

A reneszánsz persze aligha független attól, hogy e játék a világ tehetősebb felén a sportipar legkelendőbb termékeinek egyike. Egyáltalán nem véletlen: Tiger Woods lett az első dollármilliárdos sportoló. Az amerikai zseni pályafutása során több mint 900 millió dollárt kasszírozott a versenyek pénzdíjaiból, s több mint százmilliót utaltak át neki reklámszerződéseinek köszönhetően. Ugyanakkor a játékos magánéleti botrányai miatt a hirdetők egy része más partner után nézett, s meglehet, a pályán fölállított rekordjai is veszélyben forognak. A mindössze huszonkét éves Rory McIlroy úgy nyerte meg a US Opent, hogy lenyűgöző teljesítményével szekérnyi csúcsot adott át a múltnak. Az északír versenyző tizenhét évesen már az amatőr világranglista éllovasa volt, tavaly a European Touron szerepelt. A kontinens első számú versenysorozatában, amely csupán az amerikai tornával nem vetélkedhet, százötven játékos szerepel. Ugyanennyien rivalizálnak a második vonalat jelentő Challenge Touron. Hahn Roland, a legmagasabban jegyzett magyar profi golfozó a cseh PGA Touron vesz részt, s az utóbbi két viadalon egyaránt a második helyet szerezte meg.

– Nem egyszerű feladat előrelépni a ranglétrán. Sokkal nehezebb, mint például a teniszben, mivel a golfban évente legföljebb öt-tíz játékos nyerhet bebocsátást a két európai topsorozatba – mondja Hahn Árpád, Roland édesapja, s trénere. A Vác csapatával korábban futballbajnoki címet nyerő papa egy németországi nyílt napon ismerkedett meg a golffal, és – akkor tizenegy esztendős fiával együtt – hamar beleszeretett a sportágba. Éppen akkor épült föl lakhelyükön, Gödön a golfpálya, amikor hazatértek külföldről. Az apa elvégezte a golftrénerszakot, a gyerek pedig mind tudatosabban készült a versenyzésre. A ma már huszonegy éves Roland profi játékos, ám szereplése – egyelőre – korántsem rentábilis. Pedig az edző szerint Roland technikai képzettsége és játéktudása megfelelő az előrelépéshez, de a stabil anyagi háttér nélkülözhetetlen a fejlődéshez, mert a versenyeztetés, valamint a külföldi edzőtáborok roppant költségesek.

Ezzel együtt az ifjú Hahn olimpiai szereplésről álmodik. Rio de Janeiróban egy nemzetből legföljebb két játékos szerepelhet, így megnyílik az út a világranglistán kevéssé előkelő helyen jegyzett játékosok előtt is: a szabály miatt többtucatnyi amerikai és brit klasszis veszíti el esélyét a kvótaszerzésre. Hahn szerint a következő egykét évben eldől, hogy Roland feljebb tud-e kerülni az európai mezőnyben; ha nem, akkor nincs realitása a brazíliai szereplésnek. A befektetett munkán aligha múlik a siker: a fiatal sportoló heti ötször-hatszor napi hat-nyolc órát edz (már nem Gödön: Budakalászon). Arra a felvetésre, hogy lehet-e utánpótlása Magyarországon a fölöttébb drágának, hovatovább arisztokratikusnak elkönyvelt sportágnak, Hahn Árpád határozott igennel felel. Hozzáteszi: – Több olyan profi versenyzőt neveltünk már, akinek családja alig-alig tudta támogatni a gyerek sportolását. Egyébként is, a US Openen 7,5 millió dollár volt az összdíjazás, azaz már nem kell családi apanázsra támaszkodnia annak, aki megüti a szintet, mint a golflabdát...

Hahn Roland: „A golfban sokkal nehezebb az előrejutás, mint a teniszben”
Hahn Roland: „A golfban sokkal nehezebb az előrejutás, mint a teniszben”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.