Hokimódi: Graz–Fehérvár

Útmutatót és térképet kell mellékelni ahhoz, hogy az olvasó megfejtse: mely csapatokkal találkoznak vagy találkozhatnak a magyar részvevők az Európa Liga selejtezőjében. A BL-kvalifikációhoz ilyesmire nincs szükség: a Videoton a „szomszédos” Graz együttesével, a Sturmmal rivalizál. A mezőny erősségére jellemző, hogy az európai klubranglistán a következő helyeket foglalják el a hazai reprezentánsok, illetve ellenfeleik: Videoton 83., Kecskemét 136., Paks 156., FTC 175., Aktobe 67., Ulisses Jereván 169., Sturm Graz 249., UE Santa Coloma 357. Amennyiben a Paks és az FTC végrehajtja azt a bravúrt, hogy továbbjut andorrai, valamint örmény vetélytársával szemben, úgy a következő klubokkal kerülhet szembe: a lett Daugava Riga (223.), a norvég Tromsö (306.), illetve a szintén norvég Aalesund (154.) vagy a walesi Neath (335.).

A riválisok közül a legtöbbet a Sturmról tudunk, hiszen Graz ismerős város, ráadásul az osztrák csapat az idén ismét bajnoki címet nyert (1998 és 1999 után harmadszor). Ebben az együttesben futballozik a válogatott újrafelfedezettje, Szabics Imre, aki az előző évadban a góllista második helyezettjével, a 19-szer eredményes Roman Kienasttal alkotta a csatárkettőst. S noha a Sturm három ponttal megelőzte a favorit Salzburgot, óriás mégsem lehet, ha újabban e klubnál van próbajátékon Bodor Boldizsár... Az elsőséget 25 000 szurkoló ünnepelte az osztrák településen, Oliver Kreuzer sportigazgató pedig a drukkerekkel együtt ujjongott: „Ez a diadal igazi szenzáció!”

A Videoton nagy előnye, hogy a Sturm a BL-selejtezőben nem játszhat otthon, mivel Grazban az amerikaifutball-vb csoportmérkőzéseit rendezik a labdarúgó-találkozó időpontjában. Ezért az első találkozót Klagenfurtban játsszák. Remélhetőleg szorosabb meccs lesz, mint a Sturm–Újpest BL-selejtező 1998-ban, amelyet az osztrák együttes 4-0-ra nyert (majd Budapesten 3-2-re győzött). Graz és Klagenfurt viszonylag közel van; messzebbre egyelőre nem tekintünk...

BAJNOKOK LIGÁJA

SELEJTEZŐ, MÁSODIK FORDULÓ JÚLIUS 12 13. ÉS JÚLIUS 19 20.

Sturm Graz–Videoton

Maccabi Haifa–Borac Banja Luka

Mogren Budva–Liteksz Lovecs

Maribor–az FC Santa Coloma–Dudelange továbbjutója

Skenderbeu–APOEL Nicosia

Slovan Bratislava–Tobol

Zestafoni–Dacia Chisinau

Dinamo Zagreb–Nye csi Baku

Pjunik Jereván–Viktoria Plzen

Partizan Beograd–Skendija

a Tre Fiori–Valletta továbbjutója–Ekranas

Malmö–Torshavn

Shamrock Rovers–Flora Tallinn

Rosenborg–Breidablik

JK Helsinki–Bangor City)

Skonto Riga–Wisla Kraków

Linfield–BATE Boriszov

EURÓPA LIGA

SELEJTEZŐ, ELSŐ FORDULÓ JÚNIUS 30. ÉS JÚLIUS 7.

UE Santa Coloma–Paks

Ulisses Jereván–FTC

SELEJTEZŐ, MÁSODIK FORDULÓ JÚLIUS 14. ÉS 21.

Kecskemét–Aktobe

Paks–a Daugava Riga–Tromsö továbbjutója

FTC–az Aalesund–Neath Athletic továbbjutója

Osztrák–magyar következik
Osztrák–magyar következik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.