Kicsiben nagyok

„Magyar sportág”. Hajlamosak vagyunk ezzel a kifejezéssel illetni néhány, mifelénk tradicionálisan eredményes szakágat, még akkor is, ha némelyikük esetében az utóbbi idők eredményei ezt a legkevésbé sem indokolják. Klasszikusan „magyar sportág” például a kajak-kenu, az öttusa, a vívás és a vízilabda, ám minden jel arra utal: lassanként át kell kódolnunk magunkat.

Az elmúlt években jelentős mértékben bővült a sportágak palettája, s korábban jószerével ismeretlen „foglalatosságok” versenyein indulnak százszámra a fiatalok. Ugyanakkor azt gondolhatnánk: idehaza a szülőknek eszükbe nem jut, hogy ne futballistát, kézilabdázót, pólóst, teniszezőt, esetleg kajakost, birkózót neveltessenek fiukból, lányukból. Pedig eszükbe jut... Egy nemrégiben indult, kizárólag a korosztályos események híreivel foglalkozó portál naponta számol be arról, hogy olyan sportágakban tarolnak a hazai tehetségek, amelyeknek még a szabályait is csak a legelhivatottabb sportrajongók ismerik.

Hercsik Vince
Hercsik Vince

A Népszabadságban is megszólalt már a snowboardban (hódeszka) ifjúsági világbajnoki címet szerzett, a felnőttek között Európa Kupát nyerő Gyarmati Anna, aki nem is titkolja: célja az olimpiai aranyérem. Ahhoz képest, hogy a havas sportok a mi tájainkon – objektív okoknál fogva – kevéssé képesek gyökeret verni, a tinédzser lány teljesítménye minimum lenyűgöző. Ugyancsak lapunk „vendége” volt a mindössze 12 esztendős gokartos, Hercsik Vince. Róla azt kell tudni, hogy öt-hat évvel idősebbekkel versenyez egy mezőnyben, s már a tengerentúlon is learatta a babérokat. Persze, hogy a Forma–1 az álma, s eddigi mutatványát elnézve nincs miért kételkedni benne: komolyan gondolja.

Hasonlóképpen remekelnek az ifjú magyar vitorlázók, akik rendre nyerik a részvételi rekordokat sorra döntő regattákat, pedig a sportújságokat évtizedek óta bújóknak a Detre fivéreken vagy a Majthényi, Domokos kettősön kívül legföljebb hosszas merengés után ugrik be név a sportág magyar történetéből. A búvárúszók ugyancsak kibérlik a dobogót a korosztályos – sőt immár a felnőtt – világversenyeken; a szakág debreceni bázisán egyre-másra nevelkednek a nemzetközi porondon remeklő versenyzők. A görkorcsolyázók – „jé, ilyen versenyszerűen is létezik?” – szintén jeleskednek, s a mind népszerűbb, utcai hobbisportként indult „gurulást” többen és többen választják sportkarrierjük tárgyául. Lábtoll-labdában néhány újszászi megszállottnak köszönhetően oda jutottunk, hogy Kína és Vietnam mögött Magyarország „tollaslabda-rugdalói” a legeredményesebbek a világon, és sejthetjük, mennyien tudják azt: a mountain bike-osok U23-as világranglistáját egy magyar lány, bizonyos Benkó Barbara vezeti.

De megemlíthetjük azt is, hogy a korábban már-már népi sportnak számító, de már szinte elfeledett tekében a néhány hete Szarajevóban rendezett U18-as vb-n a 17 esztendős Tóth Dorottyának szólt a Himnusz, nemkülönben pedig azt, hogy a 11 év alatti tollaslabdázók közelmúltbeli dán nyílt bajnokságáról három aranyérmet hoztak haza a magyar gyerekek.

A rövid összefoglalóból is kitetszik, hogy a felsoroltak – akiknek a listája persze hosszan folytatható lenne – lassanként akár át is rajzolhatják a hazai sporttérképet. Miközben rokonszenves szerénységgel bújnak meg azok árnyékában, akiknek jóval több jutott a népszerűségből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.