Blatter legyőzhetetlen: újabb ciklusban vezeti a FIFA-t

Először állt nyilvánosság elé Jerome Valcke, a FIFA főtitkára azóta, hogy Jack Warren állásából fölfüggesztett trinidadi alelnök nyilvánosságra hozta levelét, amelyben úgy fogalmaz: Katar megvásárolta a 2022-es világbajnokságot.

Valcke ezúttal sem önszántából, hanem munkaügyben lépett a pódiumra: ellenőrizte a közgyűlés elején, hogy a tagországok képviselői megjelentek-e a tisztújító voksoláson. A főtitkár elégedetten jelenthette Joseph Blatternek: teljes a létszám.

Blatter egymagában
Blatter egymagában

A kötelező kűr után David Bernstein, az angol szövetség ügyvezetője emelkedett szóra, s követelte, hogy az elmúlt hetekben napvilágra került korrupciós ügyek miatt halasszák el az elnökválasztást. Kiemelte, hogy a szervezetet kőkemény bírálatok érik a média, a szponzorok, sőt kormányok részéről is. A szigetországi elöljáró beszéde után a kongói és a haiti küldött tett hűségesküt Blatter mellett. Mi több, az afrikai sportdiplomata leszögezte: „Ha csupán egyetlen jelölt van egy posztra, az azt is jelentheti, hogy mindenki elégedett a regnáló elnök munkájával.” A továbbiakban a benini, valamint a ciprusi sportvezető méltatta Blattert, s támadta az angol tagszervezetet dekonstruktív javaslata miatt. Ennek nyomán aligha okozott meglepetést, hogy a szigetországi felvetés förtelmes vereséget szenvedett: mindössze tizenhét szövetség támogatta a tisztújítás elnapolását, s százhetvennyolc ellenezte.

Az eredmény tudatában Blatter fölöttébb magabiztosan emelkedett szólásra, s közölte: a FIFA-nek ebben a nehéz periódusban olyan vezetőre van szüksége, aki vállalja a felelősséget döntéseiért. Reformokat is bejelentett: a világbajnokság helyszínét a jövőben nem a huszonnégy tagú végrehajtó bizottság, hanem a kétszáznyolc küldöttel funkcionáló közgyűlés jelöli ki, az etikai bizottság pedig „függetlenebbé és professzionálisabbá” alakul.

A közgyűlés még különféle retorikai mutatványokat kísérhetett figyelemmel kora estig, amikor végre kiderült: a 203 szavazó közül 186 Joseph Blattert támogatta, így újra a svájci sportdiplomata lett a FIFA elnöke.


Botránytól a diadalig

„Meglehet, úgy gondolta, hogy a FIFA-t is megvásárolhatja, mint a 2022-es világbajnokságot” – így magyarázta Jerome Valcke FIFA-főtitkár Jack Warner trinidadi alelnöknek küldött e-mailjében Mohamed bin Hammam partizánakcióját. (A katari sportvezető korábban bejelentette: megmérkőzik Joseph Blatterrel a nemzetközi szövetség elnöki posztjáért.)

Warner hétfőn hozta nyilvánosságra a levelet, miután a szervezet etikai bizottsága vasárnapi ülésén úgy döntött, hogy határozatlan időre minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltja (Bin Hammammal együtt). Sokan úgy vélik: aligha véletlen, hogy a verdikt éppen a hektikus elnökválasztási kampány finisében született meg...

A botrány akkor tört ki, amikor az etikai testület beidézte Bin Hammamot, mivel – a vád szerint – trinidadi kollégája segítségével 40 ezer dolláros egységáron igyekezett szavazatokat vásárolni. A katari gyanúsított nem késlekedett az ellentámadással: feljelentette Blattert, mert „egyesek szerint” tudott az ominózus ügyről, ám a szervezet vonatkozó előírásaival ellentétben nem jelentette azt a főtitkárnak. A beadvány nyomán a grémium Blattert is „meghívta” a vasárnapi ülésre.

Újabb fordulatot hozott Bin Hammam bejelentése: a katari visszalépett a jelöléstől, mielőtt megjelent az etikai testület előtt. Háttérbe vonulása csöppet sem hatotta meg a bizottságot, amely Warneréval együtt felfüggesztette FIFA-megbízatását. Ugyanakkor a döntéshozók – mulattató indoklással – felmentették Blattert: a bizottság szerint a svájci elöljáró ártatlan, mert ha tudott is az ármánykodásról, akkor is etikátlan lett volna ellenfelét csalással vádolnia...

A szervezet már korábban bejelentette, hogy a június elsejei tisztújítást nem halasztja el, így az etikai testület határozatával eldőlt: Blatter marad a FIFA első embere. A korrupciós ügy azonban korántsem ért véget, hiszen Warner is akcióba lendült: nem csupán a főtitkárral folytatott levelezését hozta nyilvánosságra, hanem újabb vádakat is megfogalmazott a svájci elnökkel szemben. A trinidadi közölte: Blatter laptopokkal és projektorokkal lepte meg a karibi szövetség tisztségviselőit, továbbá egymillió dollárt is átutaltatott a térségi futballszervezet számlájára. Michel Platini UEFA-elnök felhívta Valcke főtitkár figyelmét arra, hogy az elnök nem tehet ilyen jellegű felajánlást, mert a pénzügyi bizottság nem bólintott rá a tranzakcióra, ám a hivatalnok biztosította a korábbi kiváló labdarúgót arról: előteremti a pénzt... Warner állításait több sportvezető hajlandó igazolni, de olyan funkcionárius is előállt, aki Bin Hammam ellen szeretne vallani. A zavaros nyilatkozatok fényében nem meglepő, hogy az angol szövetség tegnap azt követelte: mégiscsak halasszák el a voksolást.

Valcke főtitkár viszont kijelentette: „Blatter újabb ciklusa a garancia arra, hogy a szervezet erősebbé és átláthatóbbá válik.” Állítását a FIFA utóbbi éveinek botránykrónikája nem különösebben támasztja alá...

Nem csupán az elnökválasztás folyamatát, hanem a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínének kijelölését is korrupciógyanú árnyékolta be. A FIFA etikai bizottsága a szavazás előtt eltiltotta a nigériai Amos Adamut és a tahiti Reynald Temariit, amiért a két sportdiplomata – a gyanú szerint – kenőpénzt kért voksáért. Az afrikai elöljáró 570 ezer euró ellenében szavazott volna az Egyesült Államokra, míg a FIFA tahiti alelnöke 1,6 millió eurónak megfelelő összeget igényelt értékes támogatásáért. Megejtő emlék, hogy a most felfüggesztett Bin Hammam az akkori eset kapcsán az újságírói etika kérdéskörét feszegette, miután a The Sunday Times riporterei lebuktatták a sportvezetőket. „Etikus dolog-e etikátlan módszerekkel védeni az etikát?” – vetette fel.

A skandalum után a Kicker német sportmagazin leleplező riportot publikált a FIFA-licences menedzserek vizsgájáról. A lap riporterei 2000 eurót fizettek egy ismeretlen személynek, aki cserébe tizenöt helyes választ borítékolt nekik néhány órával a húszkérdéses megméretés előtt. A próbálkozóknak tizennégy felvetésre kell helyesen felelniük ahhoz, hogy sikerrel teljesítsék a tesztet, és megkezdhessék tevékenységüket...

Az egymást érő botrányok nyomán a FIFA gazdasági virágzását elősegítő szponzorok mind nyíltabban fejezik ki elégedetlenségüket. Az ismert japán elektronikai cégek egyike nemes egyszerűséggel elhatárolódott a szervezettől a vb-helyszínek kijelölésekor. Toby Shaw, a vállalat futballszponzorációért felelős igazgatója közölte: „Mi nem a FIFA, hanem a világbajnokság partnerei vagyunk.” A napokban a német sportszergyártó cég, az amerikai üdítőital-mamut, továbbá az arab légitársaság is kemény hangon figyelmeztette a nemzetközi szövetséget a helyzet súlyosságára.

A mecénások szava pedig döntő lehet, mivel a FIFA nagy hatalmú botrányhőseit mindenekelőtt a szervezet termelte profit legitimálja. A szövetség szerencséje, hogy páratlan hatásával-népszerűségével a futball külön világ a globális sportiparban. A FIFA legfőbb terméke, a világbajnokság monopolhelyzetet élvez a piacon, és szemernyi esély sincs arra, hogy valaha is vetélytársat kap (nézettsége immár magasan felülmúlja a nyári olimpiáét). A „több mint sportág” valamennyi csúcseseménye garantálja a pénzügyi sikert, ennek ellenére a nemzetközi szövetség működése átláthatatlan, és az üzleti élet normáit tekintve értelmezhetetlen. A vezetők senkinek és semminek nem felelnek döntéseikért, nem kapnak prémiumot, ha a cég érdekeinek leginkább megfelelő határozatot hozzák. (Rosszat semmiképp sem tudnak hozni.) Azért az figyelemre méltó, hogy a vezérkar tagjainak egy része a futball perifériáján lévő országok képviselője. Végrehajtó bizottsági tag van – Trinidadon kívül – Guatemaláról, Pápua Új-Guineáról, Thaiföldről... (Magyarországról nincs.)

Mindeközben a labdarúgás mindennapjait a sportvállalkozások közötti kőkemény piaci harc jellemzi: a ligák, a klubok, a játékosok, a menedzserek küzdenek a pénzért vagy a túlélésért. A részvevők öldöklő csatákat vívnak a profitért, míg a FIFA-nak semmi egyéb teendője nincs, mint számolni a pénzt és – képletesen – betenni a széfbe.

Bankó is annyi van, amennyi gól...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.