Elmaradt a katarzis

A FIFA etikai bizottsága minden futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta a katari Mohammed bin Hammamot. (Az ázsiai sportvezető lett volna az egyetlen kihívója Joseph Blatter elnöknek a szervezet tisztújító kongresszusán, ám vasárnap reggel visszalépett.) A testület Jack Warner alelnököt ugyancsak fölfüggesztette, ám Blattert fölmentette.

A vád szerint Bin Hammam –Warner segítségével – 40 000 dollárért igyekezett szavazatokat vásárolni a karibi küldöttektől. A katari előbb tagadott, majd ellentámadásba lendült: „följelentette” Blattert, mert szerinte a svájci sportdiplomata is tudott a találkozókról, valamint a pénzről.

A vizsgálat előtt Bin Hammam „esküt tett” ártatlanságára, Warner pedig kijelentette: cunamiként söpör majd végig a botrány a FIFA-n, sőt megrengeti a világ labdarúgását is. Ehhez képest Petrus Damaseb az etikai grémium ülése után közölte: Bin Hammamot és Warnert határozatlan időre eltiltják a futballal kapcsolatos tevékenységektől, de Blatter ártatlan, mert ha tudott is a háttérben folyó szervezkedésekről, nem lett volna etikus ellenfelét csalással vádolni.

Érdekesség, hogy Jerome Valcke, a szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón fölolvasott egy levelet, amelyet a karibi térség küldöttjeinek egyikétől kapott. A dokumentum szerint a sportvezető bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy Bin Hammam megpróbálta megvesztegetni.

Az ügy folytatódik, ám a tisztújítást nem halasztották el, így Joseph Blattert szerdán újra a FIFA elnökévé választják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.