Búcsú a legjobb nőktől

A párizsi tenisztornán tartják a lépést a háromkirályok: Nadal, Djokovics és Federer egyaránt őrzi az esélyeit a döntőre. A hölgyeknél is azonos ritmus szerint lépdel a legjobban rangsorolt három játékos: hazafelé.

A francia rendezők utolsóként adták be derekukat a Grand Slam-tornák házigazdái közül, s vonakodva egyenjogúsították a női szakágat, immár az urakéval azonos pénzdíjat kínálva a gyengébb nem képviselőinek is. Ismervén a mostani viadal első hetének eredményeit, megkockáztathatjuk, volt némi realitás ebben a diszkriminációban… Az eleve súlytalanabbnak ítélt női verseny a sérültek kényszerű távolmaradása után immár húzóembereit is elveszítette: egy hetet sem élt meg Párizsban a világelső dán Wozniacki (a poprádi Hantuchova búcsúztatta), kiesett a második helyen rangsorolt korábbi világranglista-vezető, aktuális ausztrál bajnok belga Clijsters (az ifjú holland Rus jóvoltából), vasárnap véget ért a francia kaland a harmadik kiemelt orosz Zvonarjova számára (a honfitárs Pavljuscsenkova győzte le), s kiesett a tavalyi döntős ausztrál Stosur is. A második hétre fordulva a ranglista alapján a Grand Slam-torna legnagyobb neve a fehérorosz Azarenka (4.), ezzel együtt a franciák alighanem abban bíznak (nem minden alap nélkül), hogy az alsó ágról a játékával és megjelenésével egyaránt közönségcsalogató orosz Sarapova juthat a döntőbe, ahol a pillanatnyi formák alapján a Schiavone, Bartoli, Kuznyecova hármasból kerülhet ki az ellenfele. Azért a címvédő Schiavonéval nem árt az idén is számolni...

A férfiaknál mostanáig kevesebb volt a váratlan eredmény, legalábbis ami a jéghegy csúcsát illeti. Az esélyesek zöme stabil formában teniszezett, a legjobb tizenhat közé valóban a világrangsor élén levők kerültek be. A kiemeltek elitcsapatának köreit csupán néhány „outsider” (Ljubicic, Falla, Chela, Fognini) zavarja, ám vélhetően ők sem sokáig vitézkednek, hiszen előbb vagy utóbb valamelyik nagyágyú útjába kerülnek. Egyébként sem a külső körről érkezők sorsa izgatja a publikumot, hiszen egyértelmű, hogy az idén nem valamely meglepetésember írja majd a párizsi teniszkrónika aktuális lapjait.

A hét elején megfogalmazható kérdések egyike úgy hangzik, hogy Nadal túljut-e majd Söderlingen a nyolc között (ha igen, valóban semmi sem mentheti meg a döntőtől, tekintve, hogy Murray sérüléssel a lábában talpal a párizsi salakon). A másik tisztázásra váró ügy, hogy összejön-e az alsó ágon a Federer–Djokovics elődöntő, s ha igen, mire lesz képes a detronizált király az első számú uralkodójelölt ellen?

Djokovicsot egyelőre nem nyomasztja a tavaly december óta tartó veretlenségi etap: sorozatban a 43. nyertes meccsét ünnepelhette. Ha a szerb Dzsóker Párizsban veretlen maradna, beérné az örökranglista élén álló argentin Vilast, aki 1977-ben zsinórban 46 találkozón nem talált legyőzőre.

A férfi nyolcaddöntőben: Djokovics (szerb)–Gasquet (francia) 6:4, 6:4, 6:2, Federer–Wawrinka (mindkettő svájci) 6:3, 6:2, 7:5, Fognini (olasz)–Montanes (spanyol) 4:6, 6:4, 3:6, 6:3, 11:9; a Ferrer (spanyol)–Monfils (francia) mérkőzés lapzártánk után ért véget.

A nőknél a legjobb 16 között: Pavljuscsenkova–Zvonarjova (mindkettő orosz) 7:6, 2:6, 6:2; Schiavone (olasz)–Jankovics (szerb) 6:3, 2:6, 6:4, Bartoli (francia)–Dulko (argentin) 7:5, 1:0-nál Dulko feladta; a Hantuchova (szlovák)–Kuznyecova (orosz) meccs lapzártánk után ért véget.

Telitalálat. Djokovics ütése
Telitalálat. Djokovics ütése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.