Pécs 2011

Új fejezet kezdődik Pécsett a női kosárlabda történetében, s a következő epizód az építkezésről szól majd, nem pedig a nagy győzelmekről.

A PVSK, illetve az abból kilépő, s Pécs 2010 néven szereplő női csapat az elmúlt húsz évben egyaránt 11-szer nyert bajnoki címet és Magyar Kupát. A Pécsett gyakran 3–4 ezer nézőt vonzó együttes háromszor bejutott az Euro liga négyes döntőjébe is. Mindeközben azonban a klub eladósodott, s a tartozása immár 259 millió forint.

Ez az eddig titkolt adat azon a hétfői tájékoztatón derült ki, amelyet Páva Zsolt tartott. Pécs fideszes polgármestere elmondta, hogy a klub mögött álló kft.-ben 49 százalékos részt birtokló város nem pillanthat bele a csapat gazdálkodásába, mert az 50 százalékos részt jegyző SMM Kft. – a menedzsmentjogokat gyakorolva – meggátolja a tisztánlátást. Ebből a városnak elege van, s mostantól az önkormányzat csak akkor támogatja a kosárcsapatot, ha övé lesz a klub irányítási joga. A város az elmúlt öt évben félmilliárd forinttal szponzorálta a klubot, s az önkormányzat nélkül a Pécs 2010-nek aligha van jövője. Főleg, hogy a csapat több kezdőembere távozott, s a klub nem tud új játékost igazolni, az adósságok miatt ugyanis a nemzetközi szövetség megtiltotta ezt.

Páva beszélt arról is, hogy amennyiben nem sikerül megegyezni a magánszemélyek kezében lévő SMM-mel, akkor a város valószínűleg a másodosztályban bajnokságot nyerő Autópark PVSK női csapatát szponzorálja. Ez esetben az utóbbi csapat szerepelhetne az első osztályban, igaz, bajnoki esélyek nélkül, hisz a PVSK egy utánpótlásnevelő csapat, amelynek amatőr játékosai 16–20 évesek. Páva szerint bele kell nyugodni abba, hogy az ősztől a pécsi szurkolók helyben nem láthatnak rangos nemzetközi kupameccseket (mivel az Euroliga-játékjog a jelenlegi együtteshez kötődik). Néhány év múlva viszont igen, vélte a polgármester, a város ugyanis az utánpótlás felé fordul, s a Pécsett sok sikert arató Rátgéber László edző irányításával kosárakadémiát alapít, amelyre építve talán újra nagy csapat születhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.