Portugália fővárosa: Dublin

Színportugál csúcstalálkozó lesz ma este az Európa Ligában, amennyiben a Braga és a Porto vívja a kontinens második számú klubtornájának döntőjét. Ám az ibériai országban abban az értelemben nem ismerik a kifejezést, ahogyan minálunk használják a színmagyart a Paks esetében, mert a Porto keretében tizennégy, a Bragáéban tizenhárom dél-amerikai labdarúgó található. (A megoszlás: hat brazil, két kolumbiai, három-három argentin és uruguayi, illetve tizenkét brazil és egy perui.)

Hiába, arrafelé a futball számít, s abban némiképp erősebbek a Paksnál...

A mérkőzés első különlegessége az, hogy Dublinban rendezik, hiszen Braga és Porto mindössze negyvenhét kilométernyire van egymástól. A két együttes játékosai és szurkolói persze kifejezetten boldogok, amiért Írországba kellett utazniuk, és kiváltképp nagy nap ez a Braga számára, hiszen az együttes először szerepel európai kupadöntőben. A portugál bajnoki címet az idén huszonötödik alkalommal (nem mellesleg: veretlenül) elhódító Porto már annál rutinosabb: finalista volt a BEK-ben és a BL-ben 1987-ben, valamint 2004-ben (mindkétszer győzött, sőt Madjer ’87-es, a Bayern München kapujába sarkazott gólját a futballhistória legnagyobb pillanatai között tartják számon), döntőt játszott továbbá 1984-ben a KEK-ben (kikapott a Juventustól) és 2003-ban az UEFA Kupában (a Celtic ellenében elhódította a serleget).

A trófeakollekció kiegészül még két klub Világ Kupával, valamint egy európai Szuper Kupával, és a portói szereplés ezúttal is méltó a múlthoz. A kék-fehérek mostani EL-mérlege: 13 győzelem, egy döntetlen, két vereség, 43-15-ös gólkülönbség, Falcao pedig megdöntötte a német Klinsmann 1996-os UEFA Kupa-rekordját (a korábbi csúcs 15 gól volt, míg a kolumbiai csatár már 16-nál tart).

A Braga statisztikája szerényebb: a BL-ben (a selejtezőkkel együtt) hat győzelem, négy vereség, az Európa Ligában három győzelem, három döntetlen, két vereség, 20-20-as összesített gólkülönbség. Domingos edző azonban nem bánja, hogy az igazán nagy számokat felmutató Porto az ellenfél, merthogy a kék-fehér klub futballistájaként 263 bajnoki meccset játszott és vagy százszor annyi cselt dobott be... A szakvezető most azt hangoztatja: „egy meccsen minden lehetséges”, és ezt mondja Villas-Boas, a Porto trénere is, arra intve labdarúgóit, hogy még nem nyerték el az EL-serleget. Ám játékosai nak nincs szükségük a figyelmeztetésre, mert a Villarreal elleni elődöntő első mérkőzésén (5-1) négy gólt szerző Falcao kijelentette: „Pályafutásom fénypontja most következik”.

Ez még nem biztos, az viszont tény: az EL elődjében, az UEFA Kupában hétszer fordult elő, hogy azonos országbeli csapatok találkoztak a döntőben. Az olaszok külön sportot csináltak ebből: 1990-ben a Juventus és a Fiorentina, 1991-ben az Inter és az AS Roma, 1995-ben a Parma és a Juventus, 1998-ban az Inter és a Lazio volt finalista.

Kétségtelen továbbá, hogy ma éjjel portugál utcabál lesz Dublinban...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.