Berlin felállva ünnepelte Dárdait

Puskás Ferenc 1969 májusában rendezett madridi búcsúmeccse óta nem tisztelegtek annyian visszavonuló magyar futballista előtt külföldön, ahányan Dárdai Páltól köszöntek el vasárnap Berlinben. Egészen pontosan 77 116 néző ünnepelte egyrészt a másodosztályú Hertha feljutását, másrészt a harmincöt éves, klubrekorder labdarúgót, aki 297 bajnoki mérkőzést játszott a német főváros együttesében. A „Maifesttel” együtt családi ünnepség is volt a Détári Lajos 1988-as, Német Kupa-döntős főszerepét idéző Olimpiai stadionban, hiszen az előmeccsen a másfél évtizedet a Hertha csapatában töltő középpályás egyik gyermeke, a tizenkét éves Palika is játszott, míg az öt esztendős Bencét a papa hordozta körbe az arénában.

„Most már elárulhatom, nem annyira a gyereknek, mint inkább magamnak szólt, hogy bevittem Bencét a pályára. Tudtam, ha ő ott van, akkor vele foglalkozom, és nem lesz időm elérzékenyülni” – mondja Dárdai a Hertha–Augsburg mérkőzésről, amely hivatalosan Bundesliga-találkozó, egyébként meg gálameccs volt.

A Berliner Morgenpostban már a múlt csütörtökön magyarul jelent meg, hogy „nagyon köszönöm, Pal Dardai”, a lap tegnapi számának első oldalán pedig ez szökött az olvasó szemébe: „Ó, mi szép!” (A lírai szalagcím egyaránt szólt a Bundesliga 2-es elsőségnek, valamint az ünnepeltnek.) A magyar játékos lelkileg alaposan felkészült: noha szombat estére hívták a Hertha-játékosok táborába, megbeszélte, hogy csak vasárnap reggel érkezik oda, mert a mérkőzés napján már szaladnak az órák, nem lehet sokat tűnődni... A hangulat ezzel együtt elámította: „Aki nem látta, el sem tudja képzelni, mi zajlott a stadionban.”

Hogy minek köszönheti a különleges tiszteletet? „Talán a karakteremnek. A szurkolók többsége ugyanolyan keményen dolgozik, amilyen elszántan küzdöttem én is azért, hogy előbbre jussak. Az eltökéltség meghozta az eredményét: korábban lettem a Hertha legtöbb győztes meccset játszó labdarúgója, mint csúcstartó a szereplések tekintetében.” Az akarat tényleg sokat számít, hiszen a 61-szeres válogatott Dárdai nem tartozik a világklasszisok közé, mégis a hírességek közé emelkedett a multikulturális városban.

Auf Wiedersehen!
Auf Wiedersehen!

„Már-már tényleg úgy tekintenek rám Berlinben, mint az édesapámra annak idején Pécsett. Pedig én sosem lőttem egy meccsen négy gólt, ahogyan apu hetvenötben az Újpestnek... Viszont én is felismertem a helyzetet. Amint ideszerződtem, rájöttem, hiába rúgtam sok gólt odahaza, itt hosszú távon csak védekező játékos lehetek, mert abban a ritmusban, amilyen tempóban errefelé a támadók játszanak, nem tudok futballozni. Talán, ha Németországban növök fel, gólkirály is lehettem volna... Így viszont meg kellett tanulnom szerelni vagy legalábbis labdát lopni, és futni, kifulladásig...”

Befutott szépen. S bár szerzett döntő gólt a Bayern ellen, játszott a Milant legyőző csapatban a BL-ben, olyan futballélményt még nem élt át, amilyet vasárnap kapott a klubtól és az élettől. „Nem szokásom a relikviákat rakosgatni, de azt a fotót bekereteztetem és kiteszem a nappali falára, amely a szurkolók transzparenséről készült. A drapérián az állt: A Bajnokok Ligájától a másodosztályig egy herthás mindig köztünk volt... Alatta pedig a nevem és a köszönet. A gyerekkoromról emlegetem, hogy olyannak tetszett, akár egy mesefilm; úgy látszik, a felnőtt éveimről sem mondhatok mást. Bár a vasárnapot bizonyos tekintetben máris el kell felejtenem. Hétfőtől nem a csaknem háromszáz meccset játszó futballista, hanem edzőjelölt vagyok. Az abszolút kezdőben, és még nem a padon.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.