Cseheknek szól a do-to-ho

Ragyogónak tűnt a pozsonyi forgatókönyv: a hazai rendezésű jégkorong-világbajnokság legmagasabb osztályában a szlovák aranynemzedék tagjai (Satan, Demitra, Visnovsky, Gaborik , Handzus és társaik) idehaza ismételhetik meg korábbi kiemelkedő produkciójukat, a 2002-es vb-diadalt. Nyolcesztendős éremaszály után (legutóbb 2003-ban szerzett bronzot a csapat) most búcsúzásképpen megint felkerülhet a gárda a dobogó valamelyik, talán a legfelső fokára... Ez volt a terv.

Ám északi szomszédaink már a nyitányon megizzadtak a szlovénok ellen, majd a szépre szőtt álom rémálommá vált (Németország 3:4, Oroszország 3:4, aztán a középdöntőben Csehország 2:3, Finnország 1:2, Dánia 4:1; az utóbbi találkozónak a továbbjutás szempontjából már nem volt jelentősége). Azaz a házigazdák a minimális elvárásokat is messze alulmúlták, még a negyeddöntőbe sem jutottak be. A félistenekként körülrajongott sztárok önzően és öregurasan játszottak, ráadásul Glen Hanlon, az együttes kanadai szakvezetője a sorok összeállításának gyakori változtatásával csak fokozta a zűrt. „Fogalmam sincs, mi volt a koncepciónk, mert én csak fejetlenséget és tanácstalanságot láttam a jégen” –nyilatkozta búskomoran Jan Selvek, a kassai bajnokcsapat volt edzője.

A csoportmérkőzéseken és a rájátszás első fordulójában, a legjobb tizenkettő között a csehek játszották a prímet, mert még pontot sem veszítettek. Alois Hadamczik kapitány mégis gondterhelt, mert a lett Kudla belemenése után Martineket agyrázkódással szállították kórházba, onnan pedig haza; a százhúsz kilós, leginkább csak „hentesnek” nevezett orosz Artyuhin két könyökösét követően Michalek és Rachunek kóválygott le vérző fejjel; a németek ellen pedig Havlat és Prucha sérült meg. „Egyelőre nem az amerikaiak elleni negyeddöntő taktikáján töröm a fejem, hanem azt számolgatom, hogy ki játszhat egyáltalán” – mondta a cseh sikerkovács.

Eddig a kanadaiak csak időnként, a svédek, a finnek és az amerikaiak még ritkábban villogtak. Kifejezetten gyengén „muzsikáltak” az Ovecskinnel és Kovalcsukkal felálló oroszok, igaz, még így is gólhelyzetek tömkelegét teremtették.

Lelkesedésben és olykor már eredményességben is föléjük nőttek a németek és a norvégok, akik a negyeddöntőt sem tekintik végállomásnak. Az előbbieknél beérett Uwe Krupp szakvezető munkája (lásd: Oroszország 2:0, Szlovákia 4:3), a fiatal norvég gárda pedig a franciák (5:2) és svájciak (3:2) legyőzése után végig szorossá tette a kanadaiak elleni mérkőzést is (2:3). A hatgólos Marius Holtet egyelőre a mezőny mesterlövésze, és jellemző a norvégok tekintélyére, hogy Ovecskin kijelentette: örül, hogy a nyolc között a kanadaiakkal, s nem az elveszett korongot nem ismerő skandinávokkal találkozik az orosz csapat. Hozzátette: „A norvégok még az észak-amerikaiaknál is veszélyesebbek, s mindenképpen kiszámíthatatlanabbak.” Szavai derűt keltettek, mire a csatár lehurrogta a mosolygókat: „Ez egyáltalán nem vicc.”

Az sem tréfa, hogy a dánok személyi tárgyait a hazautazás előtt a szállodában ellopták; ezek értéke csaknem harmincezer euró volt. Az edző előbb a bankkártyáját, majd a számláján elhelyezett összeget nem találta... Több csapat a pozsonyi jég minőségére panaszkodik, az oroszok csak „kásának” csúfolják a felületet. Az ok egyszerű: a jégcsarnok felújítása – ismert posztszocialista hagyomány szerint – több hónapot késett, ezért a rendezőknek nem maradt idejük arra, hogy megtanulják megfelelően beállítani és kezelni a műszaki berendezéseket.

Hiszik vagy sem: mától a szlovákok átmenetileg leginkább a csehekért szorítanak. Meg azért is, hogy szomszédaik a döntőben a kanadaiakkal találkozzanak; szerintük ez lenne a vb fénypontja. A többiek persze másként gondolják...

A negyeddöntő párosítása.

Szerda: Csehország–Egyesült Államok (16.15), Svédország–Németország (20.15). Csütörtök: Finnország–Norvégia (16.15), Kanada–Oroszország (20.15).

A kapitány magánya. A szlovák Pavol Demitra búcsúzik a közönségtől
A kapitány magánya. A szlovák Pavol Demitra búcsúzik a közönségtől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.