A tizenévesen eladott tehetségek - Mi a jobb?

„Ha itthon marad, klasszis lehetett volna”; „kár, hogy ilyen sokáig játszott a hazai első osztályban” – efféle, egymásnak homlokegyenest ellentmondó konklúziók követik egymást, amikor szakemberek a „szenzációs tehetségnek” kikiáltott magyar futballisták későbbi kudarcának okait kutatják.

A tizenéves labdarúgók külföldre igazolásának divatos magyarázata szerint a „felelőtlen” menedzserek érdeke, hogy a lehető leghamarabb határon túlra repítsék ügyfeleiket. Kövesdi Viktor, a CMG menedzseriroda igazgatója cáfolja, hogy a FIFA-licences szakemberek különösképpen ösztönöznék a korai tranzakciókat, hiszen az ismeretlen talentumok értékesítése nem túlságosan jövedelmező biznisz, sokkal inkább befektetés. A direktor egyébként sem rajong a „gyermeküzletekért”: szerinte csak akkor van értelme a költözésnek, ha a hazai pályákon már nincs meg a fejlődés lehetősége. Kövesdi rámutat: sok esetben csupán pénzügyi okok szólnak a távozás mellett, egy előnyös szerződés ugyanis a szülőknek is megélhetést biztosíthat...

Az újabban az utánpótlásrendszer alapjának tekintett akadémiák tizenhat esztendős korukig nem köthetnek profi megállapodást a játékosokkal, ellenben a fiatalok – kontraktus hiányában – szabadon távozhatnak, így az intézmények arra kényszerülnek, hogy minden tehetséggel szerződést írjanak alá. Ám ebben az esetben fizetést kell utalniuk a lurkóknak... A helyzet közel sem ideális: a FIFA, az UEFA, valamint az Európai Unió már vizsgálja a korrekció lehetőségét.

Kövesdi felhívja a figyelmet azokra a megfigyelőkre, akik külföldi klubok vagy ügynökségek megbízásából árasztják el a magyarországi pályákat, s meghökkentően fiatal, tizenhárom-tizennégy éves játékosokat invitálnak próbajátékra. A menedzser ugyanakkor úgy véli: tizenhét éves korban már meg kell adni a lehetőséget a játékosnak, hogy megméresse magát a profi közegben. A sikernek nincs biztos receptje: „Gera Zoltán felnőtt korban ment ki, Szalai Ádám sohasem játszott a magyar első osztályban, Hajnal Tamás fiatalon szerződött külföldre, Dzsudzsák Balázs már stabil NB I-es játékosként” – magyarázza Kövesdi.

Hrutka János FIFA-licencesmenedzser, a Lotus SportsManagement vezetője ugyanazt a kulcsszót – „lehetőség” – említi. Miután a külföldi együtteseknél a 15-16 éves korosztályoknál kezdik az úgynevezett hiánypótlást (azaz ekkor nézik meg, hol „lyukas” a vonatkozó generáció), ifjú futballisták leigazolására inkább ekkor formálnak igényt, semmint a futballisták 20-21 esztendős korában. Ennek nyomán igazi távlat ekkor mutatkozik a magyar tehetségek előtt: fölvehetik az itthoninál erősebb tempót, élhetnek a képzés kínálta meg annyi előnnyel, nyelvet tanulhatnak, integrálódhatnak.

A számok azt mutatják – említi az FTC volt válogatott játékosa –, hogy amíg a hazai tinédzsereknél korosztályonként nyolc-tíz játékos iránt mutatkozik határon túli kereslet, addig a mindenkori húszévesek köréből legföljebb egyet vinnének... „Kétségtelen tény, hogy a fiatalok közül sokan vissza is jönnek, de hát odakint ugyanúgy szelekció van, mint idehaza. A lényeg valóban a lehetőség: tude élni vele az illető vagy sem. Ha igen, akkor megalapozhatja karrierjét; erre fiatal felnőttként sokkal kevesebb az esélye, már csak azért is, mert itthon hiába neveljük a gyerekeket az akadémiákon, ha az NB I színvonala, irama nem ad kellő alapot a továbblépéshez” – összegez a korábbi Kaiserslautern-légiós.

Ugyanakkor Hrutka aláhúzza, hogy olyan alaphelyzetről beszél – elkerülendő a „jaj, hát kiszakítják a gyereket a természetes közegéből!” disputát –, amelyben nem csupán a talentum, hanem a családja is kész az új élethelyzetre, azaz képes áldozatot hozni egy sikeres pályafutásért. (Az elszakadás abból a szempontból már nem okozhat gondot, hogy az akadémiák is bentlakásos rendszerben működnek.) Példákat citálva Hrutka megemlíti: Stieber Zoltán alig 16 évesen került az Aston Villához, hogy aztán – a német második ligás Koblenzben és Aachenben bizonyítva – a nyártól már a Bundesliga I-ben szereplő Mainz labdarúgója legyen. Vass Ádám is fiatalon igazolt a Stoke Cityhez, most pedig a Serie A-s Brescia rendre fellépő középpályása. „Ha a kikerülők nem is kapnak lehetőséget az első csapatban – ez Angliában Stiebernek sem adatott meg –, olyan alapról folytathatják karrierjüket, amellyel sikeresek lehetnek más, szintén előkelően jegyzett futballkultúrában” – szögezi le a menedzser.

Felvetjük Hrutkának, hogy az iméntiekből kiolvasható-e afféle finom akadémiai rendszer-kritika. „Az utánpótlásnevelés intézményesítése feltétlenül jó kezdeményezés, annál is inkább, mivel minden sportnak a tömegesítés az alapja. A számok is azt mutatják, hogy huszonötezer igazolt játékos között találunk egy későbbi sztárfutballistát. Mindazonáltal az akadémiákon többségükben tizenöt–tizennyolc éveseket képeznek, miközben az alapokat hatesztendősen kell lerakni, a technikai tudás pedig úgy tizenkét éves korig fejleszthető.” Kövesdi mindezt azzal egészíti ki, hogy az U19-es csapatig mindenkinek „szabad a pálya”, hiszen az utánpótláscsapatokban csupán a korosztály legjobbjai közé kell bekerülni, ám a felnőtt együttesben az „U35-ös társulat” várja a fiatalt...

Na meg a miliő.

Made in Hungary

A jelenkori magyar futballbajnokságból nehéz eladni játékost, pláne „időset”... Igaz, ettől még a januárban a Sheffield Unitedhez kikerült, húszéves ferencvárosi Gárdos András – két és fél hónap alatt – ötkilónyi izommal lett több úgy, hogy nem hízott és nem vesztett a gyorsaságából sem... Anno Dudás Ádámot egy REAC–Győr mérkőzésen igyekezett föltérképezni a Liverpool illetékese, ám... „Nem megbántva senkit: látni kellett volna az angol kolléga arcát, amikor körülnézett a Széchenyi téri pályán – említi Hrutka. – A nívót látva aztán megkérdezte magától, mit keres itt, ráadásul Ádám azon a találkozón nem is kezdett. Sajnos, itthon már az érkezésnél számos negatív élmény éri a vendéget, így rendkívül nehéz meglátnia az esetleges pozitívumokat.”

Mezítláb az úton. Szalai Ádámnak bejött, hogy tizenhat évesen igazolt külföldre
Mezítláb az úton. Szalai Ádámnak bejött, hogy tizenhat évesen igazolt külföldre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.