Barca-Real: Melyik lesz ma Király-tigris?

Van az embernek egy rémálma. Feláll tizenegy Real Madrid-futballista a saját térfelén, és lehorgonyoz maximum negyvenméternyire a kapujától. Igen ám, de az ellenfél is efféle taktikát választ, s nem mozdul ki a maga hasonló körzetéből. A labda meg ott árválkodik középen, huszonkét játékos pedig csak nézi.

Szerencsére a Barcelonától nem várható ilyesfajta labdarúgás; a királyi gárda viszont bemutatta a futball e különös változatát szombaton a Bernabeuban, a bajnoki örök rangadón. S most nem kevesen találgatják, hogy José Mourinho, a fővárosiak trénere a Király Kupa szerda esti döntőjében is ezzel a bunkervariációval igyekszik-e feltartóztatni a „Barcát”.

A múlt heti eredményt (1-1) tekintve az elképzelés sikerrel járt, igaz, a hajdani „fehér balett” híveinek elvette a kedvét mindentől... Nyomban hozzá kell tenni: a bajnokságban nyolc pont előnnyel vezető katalánoknak a madridi döntetlen tökéletesen megfelelt, pláne úgy, hogy minden erőfeszítés nélkül passzolgattak a klubjuk hagyományait durván felrúgó modern kori „realisták” nem túl élénk érdeklődésétől kísérve. Valenciában viszont az egál csak tizenegyes párbajhoz vezethet, azaz a vörös-kékeknek ezúttal győzelemre kell játszaniuk.

A kimenetel mindenekelőtt tőlük függ. A két csapat közti technikai különbség immár olyannyira nyilvánvaló, hogy még Alfredo di Stefano, a Real Madrid élő legendája is úgy érezte, muszáj megszólnia. A nyolcvanötödik évében járó bálvány a barcelonaiakat „oroszlánoknak”, míg örökös klubjának jelenlegi tagjait „egereknek” nevezte, és a maga részéről elhatárolódott a legutóbb látott madridi defenzívától. Na de azok az idők elmúltak már, amikor – a négygólos Puskás Ferenc és a mesterhármast elérő Di Stefano vezérletével – 7-3-ra nyerte a BEK-döntőt a Real Madrid, és a Bernabeu stadionból már ki van dobva a tegnap is Roberto Carlosszal, Zidane-nal, a fenomén Ronaldóval...

Öt-hat évtizedes fényes tradíciók tűntek el, állítólag az eredményesség jegyében, ám a fehérek szempontjából a bajnokság már alighanem elúszott, úgyhogy nagyon kellene virítani a kupában és a BL-ben (itt is, ott is, a „Barcával” szemben). Csakhogy királyi diadalt tizenhét hosszú éve nem jegyeztek fel a Király Kupában, és 2002 (Roberto Carlos, Zidane...) óta nem volt Real Madrid-elsőség a Bajnokok Ligájában. (Mostanáig hat évadon át még negyeddöntő sem volt.)

Ami pedig az egymás elleni találkozásokat illeti, a legutóbbi öt mérkőzés eredménye közül az 1-1 a legjobb a fehérek számára, hiszen az előző négy parti 6-2-es, 1-0-ás, 2-0-ás és 5-0-ás katalán sikerrel zárult. A fogadóirodákban ennek megfelelően lehet tétet tenni: a 25-szörös kupagyőztes Barcelona diadala 1,88-szorosan, a Copa del Rey-t 17-szer elhódító Real Madridé 3,84-szeresen fizetne. A legnagyobb esély azonban az esőre van: a meteorológiai előrejelzések szerint kilencven százalékos a valószínűsége annak, hogy nedves lesz a pálya Valenciában.

Ám a döntőkkel amúgy is az a helyzet, hogy az egyik fél nem ússza meg szárazon.

BARCELONA REAL MADRID

Spanyol Király Kupa-döntő, Valencia, 21.30 (tv: Sport1, 20.45). Jv.: Undiano Mallenco.

Barcelona: Pinto – Daniel Alves, Puyol vagy Mascherano, Piqué, Adriano – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro vagy Keita, Messi, David Villa.

Real Madrid: Casillas – Sergio Ramos, Pepe, Ricardo Carvalho, Marcelo – Di Maria, Khedira, Xabi Alonso, Özil, Cristiano Ronaldo – Adebayor vagy Benzema.

Útjuk a döntőig. Barcelona: Ceuta 2-0, 5-1; Bilbao 0-0, 1-1; Betis 5-0, 1-3; Almeria 5-0, 3-0. Real Madrid: Murcia 0-0, 5-1; Levante 8-0, 0-2; Atletico Madrid 3-1, 1-0; Sevilla 1-0, 2-0.

Guardiola és Mourinho. Egyikük este mosolyogni fog
Guardiola és Mourinho. Egyikük este mosolyogni fog
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.