C, B, A: ha egy üzlet beindul...

Különös, hogy bár az elmúlt bő negyedszázadban jó néhány B csoportos világbajnokságnak adott otthont Magyarország, az idősebbeknek még mindig egy réges-régi emlék, az 1983-as budapesti C vb ugrik be elsőre: a Kína elleni, akkoriban csodaszámba menő 4:3-as diadal, a magasabb osztályba jutás.

A hangulat, amely örökre befészkelte magát a szemtanúkba, s amelyet – hiába a magyar hoki kikapaszkodása a névtelen kiscsapatok táborából – azóta sem sikerült felülmúlni.

Mindenki egyért! A 2008-as szapporói vb-n győztes csapat
Mindenki egyért! A 2008-as szapporói vb-n győztes csapat

Majd most?

Mindenesetre a holnap kezdődő B (vagy ahogyan hivatalosan nevezik: divízió 1-es) vb hazai érdekeltségű meccseire az utolsó szálig elfogytak a jegyek; ahogyan Kovács Zoltán sportági főtitkár mesélte a minap: a saját családtagjainak sem tudott a Papp László aréna két egymás melletti helyére szóló belépőt venni a magyar–spanyolra... A fokozott érdeklődés persze érthető, ráadásul ezúttal nem csak a lelátón hallani optimista hangokat. „Nagy reményeket táplálunk, s ha nem is mondom ki, milyen eredményre számítunk, azt hiszem, mindenki tudja, miről beszélek” – ezt Németh Miklós, a szövetség elnöke mondta a minapi sajtótájékoztatón, a legkevésbé sem titkolva, hogy az együttesnek egyetlen célja van, az A csoportba jutás.

A hajdanán az „elképzelhetetlen” kategóriájába tartozó fegyvertény ma már triviális cél egy itthoni környezetben megvívandó sorozat előtt még akkor is, ha a terv mindeddig csupán egyszer, három esztendeje, s nem itt a szomszédban, hanem Szapporóban vált valóra. A mostani feladat amúgy – főleg a földrengés miatt a részvételt lemondó japánok távolmaradása után – nem látszik teljesíthetetlennek, noha a legfelső osztálytól tavaly búcsúzó olaszok elleni, jövő szombati tornazáró mérkőzés nyilvánvalóan maga lesz a pokol, ahonnan nem lesz sétamenet a mennybe jutni...

A közvetlen előzményekből, a torna előtt a szlovénekkel és az ukránokkal vívott előkészületi mérkőzéseken történtekből (1 győzelem, 3 vereség) már csak az oly fontos önbizalom-növelés okán se vonjunk lemesszebb menő következtetést, inkább koncentráljunk arra, hogy Ted Sator csapatának az egy hét múlva esedékes, remélt „döntőig” a dél-koreaiakat, a spanyolokat, s mindenekelőtt (holnap este fél 8-tól) a hollandokat is le kellene gyűrnie.

Jut eszembe: annak idején, ’83-ban azt a bizonyos magyar–kínai találkozót csak a csoport második helyéért rendezték, tekintve, hogy az abból a mezőnyből messze kiemelkedő hollandok utcahosszal nyerték a C vb-t.

Úgyhogy az emlékidézésben kéretik a lelátói hangulatra szorítkozni.

A 24-es – ma 22 fősre szűkítendő – keret

Kapusok: Hetényi Zoltán (Fehérvár), Szuper Levente (Arizona Sundogs).

Hátvédek: Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás (mindkettő Dunaújváros), Horváth András, Orbán Attila, Tokaji Viktor (mind Fehérvár), Láda Balázs (Miskolc), Sille Tamás (Vasas), Szélig Viktor (Briancon). Csatárok: Bartalis István (Troja-Ljungby), Benk András, Holéczy Roger, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Nagy Gergő, Palkovics Krisztián, Sofron István, Vas Márton (mind Fehérvár), Galanisz Nikandrosz, Magosi Bálint (mindkettő Dunaújváros), Kóger Dániel (Laredo Bucks), Sikorcin Ladislav (Csíkszereda), Vas János (Tingsryd).

A program

Vasárnap: Spanyolország–Olaszország (16), Magyarország–Hollandia (19.30). Hétfő: Olaszország–Hollandia (16), Magyarország–Dél-Korea (19.30).

Szerda: Spanyolország–Hollandia (16), Olaszország–Dél-Korea (19.30). Péntek: Hollandia–Dél-Korea (16), Magyarország–Spanyolország (19.30). Szombat: Dél-Korea–Spanyolország (16), Olaszország–Magyarország (19.30).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.