Messze még a karnevál

„Dél-Afrika felkészültebb volt a világbajnokság nyitánya előtt három évvel, mint Brazília” –e kijelentéssel „kedveskedett” a 2014-es futball-vb szervezőinek Joseph Blatter, a FIFA elnöke.

A sportvezető hozzátette: „Az előkészületek vontatottan haladnak.” Az elöljáró kritikája jogosnak tetszik, mivel a nagy esemény főpróbája, a 2013-as Konföderációs Kupa akár riói és Sao Pauló-i helyszín nélkül is maradhat, miután a rendezők aligha végeznek addig az előirányzott stadionrekonstrukcióval.

Pedig a 2014-es világbajnokságnak és a 2016-os olimpiának otthont adó ország történelmi lehetőség előtt áll: több tízmilliárd dollár értékű fejlesztések kezdődtek, a sportvilág évekig Brazíliára fókuszál, a turisták özönlenek a versenyekre... Ironikus értékelések szerint azonban nem érdemes izgulni az elakadás miatt, hiszen a 2007-es Pánamerikai Játékokra ígért metróvonal sem készült még el Rióban... Ezúttal a kormány nem engedhet meg magának ilyesféle kudarcot: a két sporteseményhez kötődő beruházások nyomán Brazília a világ ötödik legnagyobb gazdaságává fejlődhet 2016-ra. Ennek fényében nem meglepő, hogy az illetékes miniszterek pánikhangulatban keresik a megoldást a problémákra. Az állami pénzintézetek soron kívül bírálják el a rendezvényekhez kötődő hitelkérelmeket, a kormány tovább növelte a kölcsönre szánt forrásokat. Az igazságügy-miniszter 75 millió dollárt utaltat Riónak; a pénzt a közbiztonság növelésére fordítják.

A szervezők legnagyobb feladata a közlekedési infrastruktúra fejlesztése. Ricardo Teixeira, a brazil futballszövetség elnöke nyilatkozatában a következő három prioritást jelölte meg: repülőtér, repülőtér, repülőtér. A hatalmas országban tízezrek szállítását kell majd megoldani a torna idején, ezért a kormány több mint hárommilliárd dollárt irányzott elő tizenhárom reptér fejlesztésére. További négyszázmillió dollár jut a kikötők felújítására. A tengerparti létesítmények fejlesztése különösen indokolt, mivel a vendéglátásban is szerepet kapnak. Hiába épül ugyanis megannyi szálloda, akár több tízezer szoba is hiányozhat a turisták fogadásához. A tervek szerint hatalmas hajók horgonyoznának le a kikötőkben: a vízi járművek adnának otthont a szállás nélkül maradó látogatóknak.

Nem csupán a kapcsolódó beruházásokkal akadnak gondok, hanem a stadionokkal is. A vb-döntőnek otthont adó legendás Maracana rekonstrukciója csúszik, de Rio állam garanciát vállalt a munkálatok befejezésére. Nagyobb a baj Sao Paulóban: a Morumbi stadiont lehúzták a listáról, miután nem sikerült a 350millió dolláros fejlesztés pénzügyi hátterét megteremteni. A Corinthians arénájának bővítése megoldhatja a város gondját, mert – ahogyan ,ma szervezőbizottság vezetői, a település irányítói, továbbá vezető politikusok is leszögezték – képtelenség, hogy a labdarúgás 180 milliós „hazájában” Sao Pauló-i meccsek nélkül rendezzék meg a világbajnokságot...

A nehézkes előkészületek ellenére aligha feltételezhetjük, hogy Brazília nem áll majd készen a két globális show levezénylésére. Közvéleménykutatási adatok szerint a lakosság nyolcvanöt százaléka támogatja az olimpia megrendezését, s a futballtorna kapcsán ennél csak impozánsabb adatokkal találkozhatunk. A várakozást fokozza, hogy Brazília 1950 óta nem rendezett labdarúgó-vb-t, továbbá első délamerikai országként adhat otthont olimpiának. Luiz Inácio Lula da Silva korábbi államelnök így fogalmazta meg a sportesemények jelentőségét: „Szükségünk volt a lehetőségre, hogy megmutassuk, milyen nagyszerű nemzet a miénk. Rio megérdemelte. Brazília megérdemelte. Brazília népe megérdemelte.”

A karnevál előtt már csak a díszleteket kell a helyükre tenni. A futball-vb találkozóinak megrendezésére kijelölt városok: Belo Horizonte, Brasilia, Cuiaba, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal, Porto Alegre, Recife, Rio de Janeiro, Salvador, Sao Paulo.

Maracana: ahol a felújítás már megkezdődött
Maracana: ahol a felújítás már megkezdődött
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.