Eb-selejtező a hollandokkal, akiknél még a dublőrök is színművészek

Nyugodtan állítható: a földkerekség jelenlegi legkiegyensúlyozottabb futballválogatottja vendégszerepel ma este Budapesten.

A világbajnoki címvédő és FIFA-listavezető spanyol együttest kínos vereségek érték az utóbbi időben, míg a vb-ezüstérmes és a világrangsorban is második holland csapat csaknem három esztendeje, az Eb negyeddöntőjében az oroszoktól elszenvedett 1-3 óta csupán kétszer kapott ki: 2008 őszén, barátságos meccsen az ausztráloktól, majd a múlt évi vb döntőjében a spanyoloktól. Harmincöt mérkőzésen ez igazán nagy szám – noha a kettő nem az –, ráadásul a narancssárgák huszonhatszor nyertek, és hétszer értek el döntetlent. Tizenöt alkalommal egy gólt sem, tizenhétszer egyet szedtek be, és kettőnél többet egyszer sem kaptak. Az előbbiekből következik: szokatlan duplát mindössze háromszor számoltak...

Ez az egészen impozáns mérleg nem annyira védőik kivételes klasszisának, hanem mindenekelőtt annak tulajdonítható, hogy a pálya közepén és elöl játszók rendre gondoskodnak róla: ne kerüljön hátra a labda. A dél-afrikai világbajnokság negyeddöntője előtt a brazilok „Európa braziljainak” nevezték a narancssárgákat, mert azt tartották róluk: úgy tudják birtokolni a labdát, ahogyan csak a dél-amerikaiak képesek arra. (Meg a spanyolok – tettem volna hozzá, de engem egyetlen brazil sem kérdezett.) A lényeg az, hogy a hollandokat leszerelni sem könynyű, miközben Egervári Sándor, a magyar csapat szakvezetője jól látja: az ellenfél sokkal inkább racionális, mint látványos futballra törekszik.

Ne induljunk ki a tavalyi holland–magyar 6-1-éből, mert a harmincöt meccs során a hollandok csak egyszer szereztek hat gólt, ötöt is csak San Marinónak vágtak be, és néggyel két alkalommal szomorították el az ellenfelet (Macedónia 4-0, Svédország 4-1). Bert van Maarwijk szövetségi kapitány nem a gálaelődások, hanem a pontokban mérhető sikerek híve, és ennek a felfogásnak – ha tetszik a világnak, ha nem – már-már a legmesszebbmenőkig megvan az eredménye. A tréner egyébként nem győzi hangoztatni a ma esti Eb-selejtezőt megelőzően, hogy „ez a mérkőzés bizonyosan más lesz, mint a vb előtti 6-1-es próbajáték”, egyúttal kerete megannyi sérültjét emlegeti: „Ennyi már túl sok.”

Hollandiában egyáltalán nem éreznek együtt az edzővel; Maarwijk gondját „luxusproblémának” tartják, mivel a hiányzók pótlása nem ütközik nehézségekbe. Van Bommel helyén a 88-szoros válogatottVan der Vaart játszik, Huntelaart Van Persie, Robbent Afellay „válthatja ki”... Tényleg irigylésre méltó helyzet. Az aggodalom legfeljebb abban a tekintetben látszik jogosnak, hogy a kapusok közül Stekelenburg más kategóriába tartozik, mint „dublőre”, Vorm. Bár, ha nem jut el odáig a labda...

Egervári épp azt igyekszik játékosaiba szuggerálni: az egyetlen esély – már, ha van sansz egyáltalán – a menekülés a támadásba. Ez nem azt jelenti, hogy a magyar együttes rázúdul vetélytársára, hiszen az erőviszonyokkal a hazai szakvezető is tisztában van, hanem azt, hogy lehetőség szerint minél többször és minél gyorsabban indítson akciót a papírforma szerint ezúttal vereségre ítélt válogatott. A kapitány és társasága, valamint a nézők túlnyomó többsége –másfél ezer holland is lesz a Puskás stadionban – azt szeretné, ha az „outsiderből” pénteken „óriásölő” lenne, de az elszántság és a legteljesebb összpontosítás mellett szükség lesz például a gyorsasági különbség ellensúlyozására is, ami nem feltétlenül elhatározás kérdése.

Vannak szépen, akikkel lépést kell tartani: többek között azzal a Dirk Kuyttel és Wesley Sneijderrel, aki a holland sajtó szerint „mérföldkőhöz” érkezik, hiszen egyaránt hetvenötödször szerepel a vendégek válogatottjában. (A huszonhetedik évében járó Sneijder a legfi atalabb „háromnegyed százados” a holland futball történetében.) A jubileum tekintetében 2-2 az állás – ezt azonnal aláírnánk végeredménynek is –, hiszen Gera Zoltán hetvenedszer, míg Király Gábor nyolcvanadszor veszi fel a címeres mezt. Király ezzel a hetedik (a kapusok közt amásodik) helyet foglalja el a magyar örökrangsorban – Bozsik József (101), Fazekas László (92), Grosics Gyula (86), Puskás Ferenc (85), Garaba Imre (82), valamint Mátrai Sándor (81) mögött –, és mit nem adna azért, ha a 80 „másik fele”, a 0 virítana a Hollandia felirat alatt az elektromos táblán. Na persze, Pesten mindenki maradna az arénához közeli Városligetnél.

Senki sem vágyik narancsligetre...

Magyarország–Hollandia

EB-SELEJTEZŐ, PUSKÁS FERENC STADION, 20.30. JV.: CARBALLO (SPANYOL).

Magyarország: Király (79-szeres válogatott) – Lázár (4), Lipták (5), Juhász (60), Laczkó (9) vagy Vanczák (52) – Koman (8), Vadócz (34), Gera (69), Elek (8), Dzsudzsák (33) – Rudolf (18).

Hollandia: Vorm (5) – Van der Wiel (21), Heitinga (66), Mathijsen (68), Pieters (6) – Sneijder (74), De Jong (50), Van der Vaart (88) – Kuyt (74), Van Persie (52), Afellay (32).

Az E csoport állása

1. Hollandia 4 4 – – 12-2 12
2. Magyarország 4 3 – 1 12-4 9
3. Svédország 3 2 – 1 9-4 6
4. Moldova 4 2 – 2 5-3 6
5. Finnország 4 1 – 3 10-6 3
6. San Marino 5 – – 5 0-29 0

 

A csoport. Péntek: Ausztria–Belgium. Szombat: Németország–Kazahsztán. Az állás: 1. Németország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Ausztria 7/3, 3. Törökország 6/4, 4. Belgium 4/4, 5. Azerbajdzsán 3/3, 6. Kazahsztán 0/4.

B csoport. Szombat: Örményország–Oroszország, Andorra–Szlovákia, Írország–Macedónia. Az állás: 1. Oroszország 9/4, 2. Írország 7/4, 3. Örményország 7/4, 4. Szlovákia 7/4, 5. Macedónia 4/4, 6. Andorra 0/4.

C csoport. Péntek: Szerbia–Észak-Írország, Szlovénia–Olaszország. Az állás: 1. Olaszország 10/4, 2. Szlovénia 7/4, 3. Észtország 6/4, 4. Észak-Írország 5/3, 5. Szerbia 4/4, 6. Feröer-szigetek 1/5.

D csoport. Péntek: Luxemburg–Franciaország. Szombat: Bosznia-Hercegovina–Románia, Albánia–Fehéroroszország. Az állás: 1. Franciaország 9/4, 2. Fehéroroszország 8/4, 3. Albánia 5/4, 4. Bosznia-Hercegovina 4/3, 5. Románia 2/3, 6. Luxemburg 1/4.

F csoport. Szombat: Grúzia–Horvátország, Izrael–Lettország, Málta–Görögország. Az állás: 1. Horvátország 10/4, 2. Görögország 8/4, 3. Grúzia 6/4, 4. Izrael 4/4, 5. Lettország 4/4, 6. Málta 0/4.

G csoport. Szombat: Wales–Anglia, Bulgária–Svájc. Az állás: 1. Montenegró 10/4, 2. Anglia 7/3, 3. Svájc 3/3, 4. Bulgária 3/3, 5. Wales 0/3.

H csoport. Szombat: Ciprus–Izland, Norvégia–Dánia. Az állás: 1. Norvégia 9/3, 2. Portugália 7/4, 3. Dánia 6/3, 4. Ciprus 1/3, 5. Izland 0/3.

I csoport. Péntek: Spanyolország–Csehország. Az állás: 1. Spanyolország 9/3, 2. Csehország 6/3, 3. Skócia 4/4, 4. Litvánia 4/3, 5. Liechtenstein 0/3.

 

Környezetismeret... Holland edzés a Puskás stadionban
Környezetismeret... Holland edzés a Puskás stadionban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.