Eb-rendezési dilemma: Gyárfás Czenére bízná a döntést

Nagy a dilemma: vízilabda vagy szenior úszó Európa-bajnokságot rendezzen Magyarország? Csalódni kell annak, aki Gyárfás Tamástól remél döntést, mert ő továbbpasszolta a lehetőséget a sportállamtitkárnak.

A kedden megjelent írásunk nyomán közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Magyar Úszó Szövetség. A kommünikében Gyárfás Tamás elnök ismerteti álláspontját arról, hogy az Európai Úszó Liga (LEN) alelnökeként dilemma elé került: vajon miképpen voksoljon, mi mellett lobbizzon a közeljövő két, egyaránt Magyarországra álmodott kontinensversenyének házigazdai jogáról tartandó szavazáson?

Amint arról beszámoltunk, Budapest benyújtotta pályázatát a két év múlva tartandó Masters (vagyis az idősebb korosztály számára kiírt) úszó Eb-re és az azt követő esztendőben esedékes felnőtt férfi és női vízilabda Európa-bajnokságra is. Mivel a helyszínekről ugyanaz a grémium dönt, rá adásul másfél hónapon belül, s mindennek a tetejébe Isztambul mindkét esetben vetélytársa a magyar fővárosnak, az ésszerű megoldás alighanem az lenne, ha idehaza döntés születne arról: melyik esemény a fontosabb, a támogatásra érdemes. Egyébként könnyen előfordulhat, hogy a két szék között sikerül a pad alá kerülni...

Gyárfás mostani levelében közli, korábban mindkét esemény szervezői megkeresték őt, hogy pozíciójánál fogva segítse elő a számukra kedvező döntést. Ugyanakkor a LEN vezetői arra kérték, adjon határozott választ arra, melyik kontinensviadal rendezői jogának az elnyerése a fontosabb Magyarország számára. Hozzátette, Czene Attila államtitkár korábban azt az igényét fogalmazta meg, hogy a Masters Eb-pályázatot támogassa, később pedig a vízilabda-szövetség elnöke, Martin György is megkereste: tegyen meg mindent a pólótorna idehozatala érdekében.

„A Masters Eb egy dzsembori, minden korosztályban maguk nevezhetnek be a részvevők; a vízilabda a magyar sport ékköve, a Kemény Dénes vezette válogatott hazai megmérettetése mindenkor hatalmas érdeklődést vált ki” – fogalmaz Gyárfás Tamás (hangsúlyozzuk: a hazai úszószövetség elnöke), és így folytatja: „Elvben az sem kizárt, hogy mindkettőt elnyerjük, de ennek kisebb a valószínűsége. Persze az is előfordulhat, hogy egyiket sem, hiszen az utóbbi időben valóban sok volt a magyarokból. Ennek ellenére én egy sikerre azért számítok. A probléma a sportállamtitkárság előtt is ismert. Elég volt a konfliktusokból: tényleg azt szeretném, ha az erre leghivatottabb, Czene Attila mérlegelné, hogy a magyar sport számára melyik esemény a fontosabb.”

A sajátosan magyar történet két következő fejezetét a hét végén, illetve május közepén írják: a LEN elnöksége ekkor határoz arról, hogy (Magyarország, Törökország és Szlovénia közül) melyik nemzet rendezheti 2013-ban a Masters Európa-bajnokságot, a „korosodó” szenior úszók, műugrók, szinkronúszók és hosszútávúszók viadalát, valamint 2014-ben (Magyarország, Törökország és Szerbia közül) a vízilabda Eb-t.

Kétségünk ne legyen, ha Budapesten nem is, Luxemburgban dönteni fognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.