Úszás: szárazföldi hadművelet

Közgyűlést tart a hétvégén az úszószövetség, s az biztosra vehető: a szervezetben összesen harmincegy évet eltöltő, most visszavonuló Ruza Józsefet a korábbi olimpiai ezüstérmes dr. Szabó Tünde váltja a főtitkári poszton. A sikersportág az utóbbi hetekben mégsem emiatt, hanem a tavalyi, budapesti Eb pénzügyi elszámolása kapcsán került a média érdeklődésének középpontjába. Gyárfás Tamás elnökkel beszélgettünk.

– Az ön tulajdonában lévő Napkeltével nemrégiben szerződést bontott az m1, most meg itt ez az Eb-mizéria. Volt már kellemesebb időszak is az életében, ugye?

– Nem szeretnék összefüggést keresni a két ügy között; remélem, nincs is. Ami tény: az úszók tarolnak, a sportágban dolgozók büszkék lehetnek magukra. Hogy mást ne mondjak, a budapesti Eb-n épp úgy hat aranyat nyertünk, mint az azt követő eindhoveni rövid pályás kontinensversenyen, az ifjúsági olimpián pedig négy első helyet szereztünk. Ott tartunk, hogy a további érmeket már nem is számoljuk... Arról nem beszélve, hogy a múlt évi nemzetközi úszóesemények legjobbikának választották a Margit-szigeti Eb-t, amely az összes sportág öszszes rendezvényének a sorában a hetedik helyet érdemelte ki.

– Személy szerint sem panaszkodhat: a sportágért tavaly a legtöbbet tevő vezetőként beválasztották az úszók panteonjába, a Hall of Fame-be. Sőt azt hallani, hogy az európai szervezetben a mostaninál is előkelőbb pozícióval kínálnák meg. Igaz ez?

– Jelenleg a LEN alelnöke, a FINA végrehajtói bizottsági tagja vagyok. Maradjunk abban: én is úgy tudom, hogy a döntéshozók nem kívánják gyengíteni a pozíciómat.

Gyárfás Tamás: „Ami nem jutott el hozzánk, azzal aligha kell elszámolnunk”
Gyárfás Tamás: „Ami nem jutott el hozzánk, azzal aligha kell elszámolnunk”

– Ehhez képest itthon újabban ritkán veregetik a vállát...

– Még csak ezt se mondanám: tavaly például a MOB közgyűlésén igen meleg szavakkal méltatták a sportágban kifejtett tevékenységemet.

– Nincs kétségem, ám a versenyzőkkel, a sportteljesítményekkel akkor sem volt gond, amikor az atlantai olimpia előtt jegyzőkönyv-hamisításra derült fény a szövetségben.

– Tizenöt évvel ezelőtt magam ajánlottam fel a lemondásomat azt követően, hogy az amúgy nagyszerű Széchy Tamásék a sportolók későbbi jobb pályabeosztásának reményében átírták a dokumentációt. A mostani azonban egészen más helyzet. Ezúttal ugyanis nem látom azt a pontot, ahol hibáztam volna.

– A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, Czene Attila sportszakállamtitkár, Bánki Erik, az országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke, valamint Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos látja.

– Olyan pénzt, egészen pontosan százhúszmillió forintot kérnek rajtunk számon, amiből százmilliót meg sem kaptunk; ezen kívül hatvan millió forint jogszabálysértő módon történő felhasználását kifogásolják. Ami nem jutott el hozzánk, azzal az összeggel aligha kell elszámolnunk. A hatvanmillió pedig abból ered, hogy nem írtunk ki közbeszerzési pályázatot az Eb hivatalos szállodáinak kijelölése előtt, mert azt gondoltuk, egy szigeti esemény kapcsán kézenfekvő és megkérdőjelezhetetlen, hogy vendégeink a szigeti hotelekben lakjanak. A négy évvel korábbi Eb-n is ugyanígy jártunk el, akkor senki sem tette ezt szóvá. Mindezen túlmenően a lelátók beszerzése miatt is visszakövetelnek tőlünk tízmilliót, mondván: nem volt jogszerű az eljárás, noha ezt a pénzt mi kifizettük annak a cégnek, amely amúgy szoros kapcsolatot ápol a sportvezetéssel.

– Vizsgálat itt, vizsgálat ott, felfüggesztett állami kifizetések. A héten Budainál vizitált, hamarosan Bánkival randevúzik. Mi lesz a történet vége?

– Meggyőződésem, hogy tisztázódik a helyzet. Budai úrral például konstruktív megbeszélést folytattunk; remélem, Bánki úrral is hasonló szellemben tárgyalunk majd.

– És az előzmények nyomán milyen hangulatú közgyűlésre számít?

– Hét hónapos KEHI-vizsgálat van mögöttünk, és a szövevényes történetben érthetően nehezen igazodik el a tagság. Információk jönnek jobbról, balról, mindenki rendkívül jólértesült, miközben arról kellene beszélnünk, hogy a főtitkárunk harmincegy év után távozik; hogy az utóda a sportág korábbi kiválósága lesz; vagy éppen arról, hogy a nemzetközi szövetség világbajnokság rendezésére szeretne rábírni bennünket.

Sérelmek megtorlása?

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára pénteken közleményben tudatta, hogy Budai Gyula tájékoztatta őt az úszószövetségben zajló vizsgálatról, valamint arról, hogy azt kérte Borkai Zsolt MOB-elnöktől: az olimpiai bizottság a vizsgálat befejezéséig ne folyósítson pénzeket a MÚSZ-nak. A középpontban azok – a Magyar Úszó Szövetség és egy bt. közt létrejött – múlt évi Európa-bajnokság budapesti megrendezéséhez köthető, több tízmillió forintról szóló szerződések állnak, melyeket a felek képviselőjeként Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke és Ruza József (MÚSZ-főtitkár), a bt. megbízottja mint beltag látott el kézjegyével. Válaszában a szövetség az államtitkár közleményét „elnagyoltnak” nevezi, és arra hivatkozik, hogy Czene Attila korábbi – még úszóként elszenvedett – sérelmeit igyekszik megtorolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.