Lólengés-csillapító

Megérkezett Berki Krisztián új lova Japánból – jelentette nemrégiben megkönnyebbülten Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke.

Érthető az elöljáró lelkesedése, hiszen az ázsiai sportszerből korábban egyetlen darab sem akadt az országban. A lólengéshez nélkülözhetetlen eszköz sok tornacsarnokban fellehető ugyan, ám egyik sem hasonlítható a japán példányhoz. Ennek oka, hogy a nemzetközi szövetség előírásai hagynak némi szabadságot a sportszergyártóknak, így minimális eltérések mutatkoznak a különféle lovak között.

Uram, a lova előállt! Magyar Zoltán szövetségi elnök, a szer kétszeres olimpiai bajnoka (1976, 1980) és Berki Krisztián
Uram, a lova előállt! Magyar Zoltán szövetségi elnök, a szer kétszeres olimpiai bajnoka (1976, 1980) és Berki Krisztián

„Az európai versenyzőknek főként az Ázsiában használt, némiképp alacsonyabb szerekkel adódhatnak gondjai” – magyarázza Kovács István, a világbajnok Berki trénere. Persze a Magyar Olimpiai Bizottság aligha sietett volna több millió forinttal a tornász segítségére, ha mindössze néhány „hétköznapi” ázsiai versenyen szerzett érem sorsa múlna a sportszeren. Csakhogy a tét sokkal nagyobb: Tokióban rendezik ugyanis az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, és a négyszeres Európa-bajnok Berki csupán akkor vehet részt az ötkarikás játékokon, ha érmet szerez a japán fővárosban. „A világ legjobb versenyzői között tizedek, századok, ezredek dönthetnek. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy esetleg az olimpiai részvételbe kerüljön a szokatlan sportszer” – mondja Kovács.

A kvalifikáció nehézségét jelzi: a világ legjobb „lovasainak” egyike egyetlen lehetőséget kap, hogy megszerezze az olimpiai kvótát. „Meglehet, nehezebb feladat lesz kijutni a versenyre, mint ott dobogóra állni” – jegyzi meg Berki. Az ázsiai ló megérkeztével a feltételek adottak, és Kovács siet is leszögezni: „Mindent megtettünk, amit szövetségünk lehetőségei megengednek.”

A versenyző immár nyugodtan készülhet a tokiói egy percre, amely eldönti, ott lehet-e a londoni olimpián vagy sem. Berki amúgy nem pazarol túl sok energiát arra, hogy a rendszer működését elemezze: „A szabályok adottak, így kell kiharcolni a részvételt.”

Igaz, akár ünnepelhetné is a kvalifikációs szisztémát, hiszen Pekinghez képest lazultak a feltételek. Akkor meg kellett volna a nyernie a vb-t, hogy kvalifikálja magát a játékokra, és mivel „csak” második lett, lemaradt az olimpiáról..

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.