Cselgáncsszövetség: „pozitív” reakció

A Magyar Antidopping Csoport hétfői közleménye szerint pozitív doppingtesztet produkált a cselgáncs Hungária Kupa győzteseinek egyike.

Utóbb az Eb-bronzérmes Ungvári Attila bevallotta: ő az érintett. Az ellenőrök az anabolikus szteroidok közé tartozó stanzonolt találtak a versenyző mintájában. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője érdeklődésünkre elmondta: amennyiben a B próba is pozitív eredményt hoz, akkor kétéves eltiltás vár a sportolóra. Ugyanakkor a szakember szerint aligha várható fordulat az ügyben, miután Ungvári vizeletében nem csupán a budapesti, hanem az egy hónappal korábbi bakui viadalon is tiltott anyagokat találtak. „Az egyik elemzést a bécsi, a másikat a moszkvai laboratórium végezte. Két intézmény nem tévedhet” – szögezte le.

A cselgáncsszövetség az eset nyilvánosságra kerülése után bevizsgáltatta a versenyző táplálékkiegészítőit, ám a szerek egyikében sem bukkantak tiltott anyagra. Ungvári a Népszavának azt mondta: nem tudja kizárni, hogy riválisainak egyike tett keresztbe neki... A sportoló egyetlen esélye az olimpiai részvételre, ha bizonyítani tudja teóriáját. Az anabolikus szteroidok fogyasztásáért (ahogyan Tiszeker is említette) kétéves büntetés jár, ami akkor is legföljebb a felére csökkenthető, ha kiderül: csupán gondatlanság, nem pedig szándékosság nyomán került az anyag a sportoló szervezetébe. Csakhogy a NOB vonatkozó határozata szerint egyetlen olyan versenyző sem vehet részt az ötkarikás játékokon, aki 2008. július elseje után kapott, illetve kap hat hónapnál hosszabb eltiltást doppingvétség miatt.

Ha Ungvári mégis sikeresen védekezne, az egyet jelentene a rendőrségi feljelentéssel, mivel abban az esetben bűncselekmény gyanúja vetődne fel (elvégre valaki szándékosan „mérgezte” doppingszerrel a dzsúdóst). Tiszeker közölte: Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy versenyző bizonyítani tudott volna ehhez hasonló elméletet.

Mindenesetre a hazai dzsúdó szövetség kiáll Ungvári mellett. A szervezet elnöksége nem éppen irodalmi igényességű határozatban foglalt állást: meggyőződése, hogy „a sportoló vétlen a tiltott szer szándékos használatát illetően”. A grémium az ügy kapcsán „újratárgyalta a szövetség doppingellenes stratégiáját, fokozottan felhívta a sportolók és edzők figyelmét a körültekintő és felelősségteljes magatartásra”.

A szövetségnél további részletekkel nem szolgáltak az ügyben. Kérdés: miért kellett újravizsgálni a doppingellenes stratégiát, ha csupán véletlen balesetről van szó?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.