Baljós opera, fakó Premier

A Premier Liga dominanciáját hirdetik egy ideje Európában –meg a világ számos pontján –, ám ezen a héten szembeszökött, hogy a futballal olyan sok jót nem tesz ez a fölény.

Két angol élcsapat lépett pályára kedden, illetve szerdán, és a kettő együtt szinte egyetlen valódi támadást sem tudott vezetni.

A Tottenham már Milánóban sem szabta meg a játék menetét – noha 1-0-ra győzött –, Londonban pedig kényszerűen a saját térfelén parkolt, és őrizte a továbbjutását jelentő gól nélküli döntetlent. Nem rajta múlt, hogy ez sikerült: sokkal inkább a Milan csatárain, mindenekelőtt az üres kaputól hét-nyolc méternyire rémeset a labdába rúgó Robinhón. Az Arsenal nem járt ekkora szerencsével, és a Van Persie-t kiállító Busacca svájci játékvezetőt kiáltja ki búcsúja előidézőjének, miközben a másik londoni csapat épp annyit mutatott Barcelonában, mint a Tottenham a Milan ellen. Amíg tizenegy labdarúgója volt a pályán, addig sem jutott át a felezővonalon, sőt a labdával se nagyon találkozott az összehasonlíthatatlanul fantáziagazdagabb, finomabb – ne ragozzuk: kategóriákkal jobb, sőt manapság egyedülálló klasszisú – vörös-kékekkel szemben. Egyenlítő gólját a vakvéletlennek köszönhette, egyébként csak bekkelt, bekkelt és bekkelt (jóllehet az angol bajnokság legszellemesebben futballozó együttesének tartják)...

A Milannak persze megvannak a korlátai – a két szélső hátvéd, továbbá a csak szaladni tudó, ám a támadásokat Abatéhoz és Jankulovskihoz hasonlóan segíteni képtelen két „futó” középpályás –, a vörös-feketék azonban még így is uralták a mezőnyt, mert dinamikai hátrányukat a Flaminiéknél (és ellenfeleiknél) labdabiztosabb, s még mindig többségben lévő technikás játékosaik ellensúlyozni tudták. Ám a Serie A listavezetőjének kiesése nem csupán a pech következménye, az ugyanis nem megy, hogy van három veszedelmes csatár, aki csak egymást játszhatja meg, mert hátulról semmiféle támogatást nem kap. A Milan hiába passzolgat okosan, helyzetet ritkán alakít ki, s ha a háromnégy lehetőség valamelyikéből nem szerez gólt, vége van...

Mint most a BL-szereplésének.

Akárcsak az AS Romáénak. De ez más tészta, hiszen a fővárosiak még csak partnerei sem voltak a Sahtyor Donyecknek, amely kettős győzelemmel, 6-2-es összesítéssel ütötte ki a gyengélkedő olasz bajnokságban is kiváltképp nagybeteg riválisát. A Sahtyor nyolc meccsből hetet megnyert a Bajnokok Ligájában, azaz messzemenően bevált Lucescu számítása: a román edző hátul a „keleti légió” szilárdságára, elöl pedig a megannyi brazil találékonyságára alapoz. A keret hat „szambafutballistája” – a hetedik, Fernandinho most lábadozik súlyos sérüléséből – egymást váltja a középpálya támadórészlegében, illetve elöl, s közülük csakAlex Teixeira nem szerzett gólt a BL-ben. A többiek – Eduardo, Luiz Adriano 4–4, Douglas Costa, Jadson, Willian 2–2 – tizennégyet értek el a Sahtyor tizennyolc góljából.

Ha csak a Tottenham elleni nyolcaddöntőt nézzük, hogy szeretne a helyükben lenni Alexandre Pato és Robinho!

Bajnokok Ligája

A NYOLC KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓK

Tottenham –Milan 1-0 0-0

Schalke –Valencia 1-1 3-1

Barcelona –Arsenal 1-2 3-1

Sahtyor Donyeck– AS Roma 3-2 3-0

Európa Liga

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

CSZKA Moszkva–Porto 0-1

Eindhoven–Glasgow Rangers 0-0

Leverkusen–Villarreal 2-3

Braga–Liverpool 1-0

Benfica–PSG Dinamo

Kijev–Manchester City

Twente–Zenit

Szentpétervár Ajax–Szpartak Moszkva

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.