Magyarok a nemzetközi futballban - De nem úgy

Milyen lehet Karl-Heinz Rummenigge és Franz Beckenbauer között ülni úgy, hogy szemközt Bobby Charlton sztorizik nekünk?

Berzi Sándor szerint kifejezetten felemelő, amit nem is csodálunk, hiszen magunk sem lennénk levertek efféle illusztris asztaltársaságban; csak éppenséggel mi nem vagyunk UEFA-ellenőrök.

Minden előfordulhat... Egér fut el a múlt év decemberében, a Manchester United–Valencia BL-meccsen
Minden előfordulhat... Egér fut el a múlt év decemberében, a Manchester United–Valencia BL-meccsen

Másként: Bajnokok Ligája-kontrollőrök.

Berzi speciel a kilencvenes évek közepe óta az. Az MLSZ alelnöke és nemzetközi igazgatója a BL-találkozókon – csakúgy, mint Esterházy Márton és Makray Balázs – első számú hivatalos személyként képviseli az UEFA-t, vagyis az adott randevút tekintve nincs nála kompetensebb delegátus. Kemény munka ez, még ha akadnak kellemesebb pillanatai is; például akkor, amikor amérkőzéstmegelőző hivatalos ebéden vagy vacsorán olyan kiválóságok közé kerül az ember, mint a bevezetőben említett három legenda. Hogy pontosan mi is a feladata egy ilyen futballkomisszárnak, annak közlése alighanem kitöltené a sportoldal kereteit, kezdve onnan, hogy a párharcot megelőzően harminc-negyven emberrel, köztük tűzoltóparancsnokkal, jegyellenőrrel és marketingfőnökkel kell végigvenni a napirendet, bezárva odáig, hogy a lefújás után egy órával gyorsjelentést kell küldeni az európai szövetség központjába. Feltéve persze, hogy kivételes esemény – például rendbontás – nem történt, mert ha igen, akkor újabb „riport” vár az ellenőrre, huszonnégy órán belül.

Az úgynevezett napirend – kvázi pilótakönyv – nyolc-kilenc oldalt tesz ki, s miként Berzi megjegyzi: „Azt is mindig ellenőrizni kell, hogy az adott pályán a cseretábla elektronikus-e.” Egy-egy értekezlet levezénylése már alapvetően „melós”, s akkor arról még szó sem esett, hogy a szurkolók érkezését, kivonulását, távozását, kísérőit ugyanúgy figyelni kell, mint azt, hogy időben – és rendben – zajlik-e minden. Ne tévedjünk el: egy-egy Bajnokok Ligája-találkozón még az is pontos terv alapján zajlik, hogy a csapatok fölvonulása után 20 óra 43 perc 20 másodperckor kezdődik a fotózás... Az időbeosztást – ezt az iméntiek nyomán már nyilván gondolták is –visszaszámlálási terv irányozza elő. „A kulcsszó: óraműpontosság. Mert olyan nem létezhet, hogy a kétszáz országban közvetített meccsek mindenütt máskor kezdődjenek” – rögzíti Berzi.

Na de mi van akkor, ha beüt a krach? Hány izzadságcsepp gördül le a halántékról ilyenkor? „Elő-előfordulnak nehéz helyzetek, de az ellenőr ilyenkor kizárólag azzal van elfoglalva, hogy intézkedjen, egyeztessen, megtalálja a megoldást. Amikor például a Porto régi pályáján egy Partizan elleni találkozón kialudt a villany, még csak időm sem volt pánikolni: azt kellett megtudnom, mi okozta a kimaradást, az tartós lesz-e. Kétszer állt meg a játék emiatt, harmadszorra véget is vetettem volna a küzdelemnek, de a mérkőzés végül rendben lement” – meséli a közmegbecsülésnek örvendő komisszár.

A magyar illetékesekkel amúgy elégedettek az UEFA-nál: hogy mást ne mondjunk, Huszár Istvánt helyszíni igazgatóként Zsolnára, Dinnyés Mártont sajtófelelősként Kolozsvárra delegálta az európai szövetség a mostani BL-évadban, miközben a szervezetnek – Imre Mátyás személyében – magyar sajtómunkatársa van. Hümmögjünk csöppet: legalább ilyenkor megmutathatja magát a hazai futball, ha már – leszámítva a Kassai Viktor vezette bírócsapat ténykedését – a pályán rendre elmaradnak a nagy föllépések. S amíg, mondjuk, Berzi Beckenbauerékre büszke, addig Esterházy Márton arra, hogy 2007-es bemutatkozásakor a lisszaboni díszebédet Eusebio társaságában költhette el.

„Miután kevéssé bírja az angolt, közvetlenül nem tudtam beszélni vele, ám így is a hatása alá kerültem. Amikor kiderült, hogy magyar vagyok, rögvest szóba került az 1966-os világbajnokság és Albert Flórián... Mit mondjak, aznap nem éreztem rosszul magam. Tavaly, a Leverkusen–Rosenborg meccs előtt pedig a hazaiak sportigazgatója, Rudi Völler mellett ültem, s mivel annak idején még játszottunk egymás ellen, a magázódást gyorsan felváltotta a tegeződés, a hangulat is érezhetően oldottabbá vált” – eleveníti fel Esterházy, aki kirívó esetként eddig legföljebb egy-egy petárdázást tud feleleveníteni az anno refl ektorfényben érdekelt Berzivel szemben.

„Gasztronómiai utazás”; „a múzeumot látva tátva maradt a szám”; „titkos helyekre nyerünk bebocsátást” – e mondattöredékek is az ellenőröktől származnak, akik kintléteik alkalmával tényleg más közegbe csöppennek. Habár...

„Neveket nem mondok, de egy nagy klub képviselője a hivatalos vacsorán szinte végig arról beszélt, hogy csapatát tendenciózusan sújtják a játékvezetői ítéletek, bezzeg a rivális topklubot minden meccsen segítik – mondja Berzi. – Na, ekkor kicsit valóban úgy éreztem magam, mintha otthon lennék...”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.