Csányi Sándor programja és egy pont

„Sajtónapot” tartott pénteken Csányi Sándor, az MLSZ első embere, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, aki lapunknak is nyilatkozott a magyar labdarúgás helyzetéről, illetve „A megújulás évtizede” címet viselő futballstratégia részleteiről.

– A héten publikált futballstratégia meglepő nyíltsággal számol le a magyar labdarúgás utóbbi két évtizedével. Kérdés, történt-e előrelépés bármilyen tekintetben azóta, hogy átvette a szövetség vezetését?

– A munka első szakaszában olyan állapotba hoztuk az MLSZ-t, hogy képes legyen a stratégia végrehajtására, a központilag irányított utánpótlásnevelési program megvalósítására. Megteremtettük a továbblépés pénzügyi és szakmai alapjait. A következő időszakban csökkentjük az amatőr csapatok versenyeztetésének költségeit, megszületnek a futballhuliganizmus felszámolását célzó jogszabályok, infrastrukturális fejlesztés kezdődik. A kulcs azonban a futball tömegesítése, azaz a játékosok számának növelése.

– A költségvetési pénzek meghatározó részét a futballakadémiák kapják. Nincs ellentmondás a tömegesítést célzó program és az úgynevezett elitképzés kiemelt támogatása között?

– A költségvetési források nagyobbik része az akadémiákhoz kerül, ám a szövetség egyéb bevételekből finanszírozza a Bozsik-programot, amely a tömegesítést szolgálja.

– Az MLSZ kiemelt feladatnak tartja az infrastruktúra fejlesztését. A szövetség terve hozzávetőleg 105 milliárd forintot irányoz elő erre a célra a következő évtizedben. Milyen forrásból származhat enynyi pénz?

„A 2012-es Eb-szereplés lehetőségét sem vetem el”
„A 2012-es Eb-szereplés lehetőségét sem vetem el”

– Az állami támogatáson túl a társaságiadó-kedvezményből befolyó összegek részint erre a célra is fordíthatók, és az üzleti szféra más formában is segíthet. Igaz, a létesítmények nyolcvan százaléka önkormányzati tulajdonban van, a helyi szervek sem kerülhetők meg.

– Mikorra várja, hogy a válogatott kijut a nagy nemzetközi tornák egyikére?

– Irreális álmaim nincsenek, ám arra sem gondolt korábban senki, hogy a válogatottnak még a hollandok elleni esetleges kettős vereséggel is maradhat esélye a kvalifikációra. A 2012-es Eb lehetőségét sem vetem el, a 2016-os kontinenstornán pedig ott kell lennünk. Ha nem sikerül, akkor mi is elrontottunk valamit.

– Szerez-e pontot a magyar válogatott a hollandok elleni két meccsen?

– Ha egy pont meglesz, már elégedett leszek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.