DK: főmenü és „zónapörkölt”

A gazdasági világválság már e tradicionális sportágban is érezteti hatását: a rekordot jelentő, tíz évvel ezelőtti 142 helyett az idén „csupán” 129 ország vetélkedik a tenisz vb-jének nevezhető Davis Kupában.

Ezzel együtt aligha elégedetlenkedne az egykori harvardi diák (későbbi amerikai hadügyminiszter, majd Fülöp-szigeteki kormányzó), bizonyosDwight F. Davis, ha látná, micsoda világőrületté változott a brit egyetemistákkal a bostoni Longwood Cricket Club pályáin 1900-ban vívott csapatmeccs.

A békés ütögetésből a nemzeti érzelmeket felsrófoló, időnként már-már háborús hangulatot idéző csata lett, amelyen nyomát sem lelni az úri viselkedés wimbledoni légkörének: a harci dobogás, a zászló és kereplő épp úgy szurkolói kellék, mint a fénytörő foncsorlencse, amely napsugárral igyekszik elvakítani az ellenfelet. A DK-nak amúgy egyedi atmoszférája van, találkozóin még a sztárok sem mehetnek biztosra.

Ezzel együtt a trónra általában a „királyok” lépnek; nem véletlen, hogy az amerikai és ausztrál válogatott az eddigi száz sikerből hatvanat mondhat a magáénak, mivel e két országban volt a legtöbb jó teniszező, ebben a kettőben lehetett a legkönnyebben nyerőképes „beugrót” találni egy-egy világsztár kiesése esetén. Mert a legjobbak gyakorta kéretik magukat, és nem csupán sérülés miatt hiányoznak.

A Davis Kupa idei nyitányán is hiába keresünk néhány ismert nevet: Juzsnij és Davigyenko nélkül utaztak Svédországba az oroszok, míg Forget francia kapitánynak le kellett mondania a sérült Monfils és Tsonga játékáról. A schwechati reptér 3-as hangárjában kialakított salakstadionból tehát könnyen a „leszállópályára” vezethet a tavalyi döntős vendégcsapat útja. Szintén határainkhoz közel, Újvidéken fogadja az indiai együttest a címvédő szerb válogatott, és talán annak dacára is érdemes kocsiba ülni, hogy Djokovics (ATP-3.) nem szerepel. (Ellentétben az egy hónapos kényszerszünet után Belgiumban visszatérő spanyol Nadallal.)

A 16 csapatos Világcsoport és a kontinentális zónák első osztályainak összesen 24 együttest számláló mezőnye mögötti „zóna kettőben” szerénykedő magyar válogatott Nicosiában lép fel. Bagdatisz (ATP-22.) egyéni karrierjére koncentrál, távollétében pedig világranglistás játékos nélkül szerepel Ciprus válogatottja. Így a magyarok új kapitánya, Hornok Miklós győzelemmel mutatkozhat be a Balázs (198.), Kellner (333.), Bardóczky (633.), Fucsovics (917.) összetételű kvartett élén. Három éve tartó negatív szériát kellene megszakítani, mert 2008 óta nem sikerült győzni az évnyitó DK-meccsen. Az euroafrikai zóna II. osztálya, sajnos, realitás, ám a mostani helyszín, Aphrodite szigete, turisztikai desztinációnak nem rossz.

A program mától. Világcsoport, a 8közé jutásért: Szerbia–India, Svédország–Oroszország, Csehország–Kazahsztán, Argentína–Románia, Chile–Egyesült Államok, Belgium–Spanyolország, Horvátország –Németország, Ausztria–Franciaország. Euro-afrikai zóna, II. osztály: Ciprus–Magyarország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.