Kósa debreceni stadionálma: tervek tervezésének terve

„Rövidesen elkészül az új debreceni futballstadion mérnöki programja, és még ebben a hónapban eldől, milyen jellegű pályázatot írunk ki a tervezésére” – nyilatkozta lapunknak Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz ügyvezető alelnöke azzal kapcsolatban, hogy milyen stádiumban van a cívisvárosba tervezett létesítmény építésének előkészítése.

Kérdésünkre, hogy mit foglal magába a mérnöki program, Kósa azt válaszolta: egy szakemberekből álló csapat – Kováts Ákos debreceni főépítész vezetésével – a legalapvetőbb szerkezeti és funkcionális kérdésekre keres választ. A polgármester hozzátette: ez nem azt jelenti, hogy a főépítész és gárdája már magát a stadiont tervezi, hanem csak meghatározza a legfontosabb építési jellemzőket az UEFA és a FIFA előírásai alapján.

Arra a felvetésünkre, hogy e folyamat végén nyílt vagy meghívásos pályázatot írnak-e ki a stadion tervezésére, Kósa azt mondta, ez még nem dőlt el, mert három lehetőség közül választhatnak. Az egyik verzió az, hogy tervpályázatot írnak ki, a második lehetőség szerint közbeszerzési eljárást indítanak a tervek elkészítésére, a harmadik opció esetén pedig magára a kivitelezésre írnak ki közbeszerzést, s ha ez utóbbi mellett döntenek, akkor a majdani kivitelező gondoskodik a terv elkészít(tet)éséről. Kósa megjegyezte: a Nagyerdei stadiont egyelőre használni fogják, hiszen az idei nyári virágkarneválnak és a Campus Fesztiválnak még ez a létesítmény ad otthont.

Mint korábban beszámoltunk róla: Debrecenben a leromlott állapotban lévő Nagyerdei stadion helyére új, többfunkciós létesítmény épül.

A projekt megvalósítására közös céget hoz létre a magyar állam és a debreceni önkormányzat, ennek a társaságnak zárt tulajdonosi köre lesz, s mivel a stadion az említett állami-önkormányzati kft. tulajdonában és működtetésében marad, más tulajdonost nem szándékoznak bevonni. A második Orbán-kormány alatt született finanszírozási döntés értelmében az állam bruttó 12,5 milliárd forintos támogatást ad a beruházásra, maga az önkormányzat pedig a mintegy másfél milliárd forint értékű Nagyerdei stadionnal és annak városi tulajdonban lévő területével „száll” be a beruházásba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.