Építő szándékú kritika

Bár a debreceni önkormányzat döntéshozói – egyelőre – még arról sem határoztak, hogy milyen formában választják ki a stadion tervezőjét, szakmai körökben már élénk vita kíséri az előkészületeket.

A Magyar Építőművészek Szövetsége február 2-án publikált nyílt levelében fölöttébb határozottan tiltakozott az ellen, hogy a létesítmény terveit – pályázat nélkül – Kováts Ákos, a hajdúsági település főépítésze készítse el. A szervezet „etikailag és erkölcsileg elfogadhatatlannak” nevezte, hogy a szakember ilyen léptékű beruházás tervezését végezze el „saját” városában.

A kormány bruttó 12,5 milliárd forinttal támogatja a létesítmény megépítését, így a szakemberek elvárják, hogy a kedvezményezettek ideális módon költsék el a közpénzt. Értsd: pályáztassák meg a különféle feladatokat.

Attól a legkevésbé sem kell tartani, hogy az arénatervezésben tapasztalt külföldi alkotók is versenybe szállnak a munkáért, mivel a magyar megrendelő aligha tudja kifizetni „óradíjukat”. Ellenben a szakma honi legjobbjait érdekelheti a feladat – állítja Borsay Attila, a Magyar Építőművészek Szövetségének ügyvezetője. A szakember lapunknak elmondta: az építészek többsége munka nélkül van, és egy ilyen léptékű beruházás hozzávetőleg húsz-huszonöt szakembernek biztosítana munkát mintegy két évig. Egyébiránt Borsay felhívta a figyelmet arra is: a tervpályázat az egyetlen elfogadható, demokratikus és transzparens módja a megfelelő modell kiválasztásának.

Mindenesetre a magyar építészek az utóbbi évtizedekben meglehetősen kevés tapasztalatot szerezhettek az arénatervezésben, mivel mindöszsze Győrben épült új stadion. Információink szerint az a létesítmény nem sikerült éppen hibátlanra, így kiváltképpen logikusnak tetszik a tervpályázat kiírása.

S a sportvilágban egyébként is szokatlan, ha versenyezni nem kell...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.