Futballösztöndíj: Amerikába mennek

Megannyi televíziós sorozat és magazinműsor méltatta már unikumként az Egyesült Államok felsőoktatási sportrendszerét. A tengerentúli elit egyetemeken több magyar élversenyző is megfordult: az úszók közül például az olimpiai bajnok Kovács Ágnes és Czene Attila vagy a világbajnok Hosszú Katinka. Ugyanakkor az említett versenyzők kitűnő nemzetközi eredményeik miatt kaptak ösztöndíjat, így az utóbbi évtizedek magyar futballistáinak visszafogott esélyeik voltak az apanázsra... Mostanáig. Az Egyesült Államokból négy éve hazatért Vendegh Attila és Béla ugyanis úgy döntött: magyar, cseh és szlovák fiatalokat segít amerikai „labdarúgó-ösztöndíjhoz”.

A felvidéki származású, Virginiában diplomázó ötletgazdák előbb üzleti vállalkozásként tekintettek a projektre, ám végül úgy határoztak: az első körben jelentkező fiatalok térítésmentesen vehetik igénybe a szolgáltatást. A program egyelőre kezdeti szakaszában jár, így egyetlen diák sem indult még útnak a tengerentúlra. Az ideális jelölteket megtalálni nem egyszerű feladat, már csak azért sem, mert a tanulóknak több kritériumnak kell megfelelniük: jó angoltudás, megfelelő tanulmányi eredmény, továbbá magabiztosság szükséges, hiszen a fiataloknak egyedül kell belevágniuk az amerikai kalandba. A „mentorok” leszögezik: csakis akkor támogatják a pályázót, ha biztosak benne, hogy él a felkínált lehetőséggel. Az adminisztrációs időszak hozzávetőleg hat hónapot tesz ki, tehát egyik pillanatról a másikra senki nem találja magát az Egyesült Államokban.

Vendegh Béla megjegyezte, hogy a program azoknak a diákoknak is kiutat jelenthet, akik – mérlegelve az élsport kockázatait (sérülés, képzetlen tréner, mentális problémák és így tovább) – a tanulást tekintik elsődlegesnek. Az amerikai felsőoktatás ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy a hallgató mindkét területen megméresse magát. Ha esetleg nem képes beverekedni magát az elit sportolók közé, akkor tökéletes angoltudással, valamint versenyképes diplomával térhet haza.

Már amennyiben eléggé jól futballozik ahhoz, hogy egyáltalán kikerüljön...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.