FTC: vezetők esete a kasszával

Érdekes gyakorlat érhető tetten a Ferencvárosnál. Amíg a labdarúgócsapat külföldi tulajdonosa az utóbbi években részint milliárdokat invesztált a futballba, részint feltöltötte az egyesület kasszáját is, addig a vezetők hol kölcsönt vettek fel az Üllői úton, hol „szimplán” sikkasztás gyanújába keveredtek.

A labdarúgócsapatot működtető zrt. élére újfent kinevezett Berki Krisztián – amint azt már jeleztük – első regnálása idején olyannyira önkényesen használta a házi pénztárt, hogy lemondása után a részvénytársaság új vezetői rendőrségi feljelentéstervezetet készítettek. Ebben az olvasható, hogy a kilenc részletben fölvett összesen 24 millió forintról többszöri felszólítás ellenére sem kaptak információt, s bár a zrt. türelmesen kezelte az ügyet, Berki hónapokkal a júniusi távozása után sem igyekezett rendezni azt. Az irat végül nem landolt a rendőrségen; hogy miért nem, azzal kapcsolatban hiába kérdeztük Alexander Gerstlt, a Berkit váltó vezetőt. Azt válaszolta: „No comment.”

Az azóta már lemondott Gerstl helyett „visszacserélt” Berkit tegnap hivatalosan beiktatták. Legalábbis Kevin lajdonosa keddi közleményeinek egyikében „örömmel tájékoztatott mindenkit”, hogy Berki cége, a BK Management Kft. átveszi a részvénytársaság irányítását. McCabe közölte azt is: „előrehaladott tárgyalásokat” folytat az FTC leendő elnökével, Kubatov Gáborral „a teljes projektről”, amelynek része az ingatlan átadása is. Később ezt Kubatov közleményben cáfolta, leszögezve: semmiféle előrelépés nincs az ügyben. McCabe másik kommünikéjében azt részletezte, hogy a 2008 februárjában zárult privatizációs tender óta mennyit költött az FTC-re. A komplett összeg kilencmilliárd forintot tesz ki.

Szintén sajátosan alakult az elnökkéntmár szintén elbúcsúztatott, a klubvezetőség tagjaként mégis tovább szolgáló Kovács Miklós ferencvárosi pályafutása. A neves busztársaság vezérigazgatója – amellett, hogy támogatta a kézilabdázókat vagy a jégkorongozókat – közelről szemlélte, amint a klubot szponzoráló cége 25 millió forintos kölcsönt vesz fel az FTC-től. Ezt a tételt utóbb rendezte, ugyanakkor a futballrészlegnek továbbra is adós azzal a 20 millió forinttal, amelynek törlesztését januártól kellett volna megkezdenie (esedékesség: havonta, 12 egyenlő részlet). Érdekes az is, hogy Kovács elődje, a McCabe-et az FTC-hez csábító Rieb György elnöksége idején 30 millió forintot utaltak egy svéd cégnek jégpályaépítési előlegként, ám ez a tétel jelenleg „kutatás” alatt van.

Nyilván e „hektikus” pénzkezelési gyakorlat és a McCabe-től kapott 550millió forint „gyors elköltése” miatt van, hogy az FTC felügyelőbizottsá gának csütörtöki ülésén – tudta meg a Népszabadság – napirendre kerül a klub átvilágítása. Ahogyan forrásunk az igényt megfogalmazta: „Az eddigi gyakorlattól eltérően, független szakértőkkel.”

Berki Krisztián gyors karriert futott be. Noha sem végzettsége, sem nyelvtudása, sem vezetői tapasztalata nem predesztinálta erre, Rieb György volt FTC-elnök előbb a klub sportigazgatóságába ültette a korábbi futballkapust (aki rendszerint a kispadot koptatta), hogy aztán – pártfogója ügyes menedzselésével – az angolok irányította futball zrt. vezérigazgatói székében találja magát. Ezt megelőzően Berki Rieb robogóforgalmazó cégénél dolgozott. Ahogyan lapunkat egybehangzóan tájékoztatták: „Ő Gyuri legkedvesebb munkatársa.

Mintha a fogadott fia volna!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.