Botrány Szlovákiában: nem oda, Ruda!

Amerikai jégkorongozók, orosz sízők, kanadai curlingezők gyülekeztek a múlt héten az ótátrafüredi Bellevue Szálló előcsarnokában. Mindannyian a Téli Siketolimpiai Játékokra érkeztek. Jaromir Ruda, a szlovákiai hallássérült sportolók szövetségének elnöke üdvözölte őket. Némi előleget kért valamennyiüktől a váratlanul felmerült költségek fedezésére. Miután bezsebelt néhány száz dollárt és eurót, elköszönt. Vasárnap tartóztatták le a rendőrök a Pozsonyhoz közeli Oroszváron (Rusovce), a magyar és az osztrák határátkelő közelében.

Ugyanazon a napon a Magas-Tátrában Craig Crowley, a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnöke döbbenetes hírt közölt a hosszú utazástól kimerült sportolókkal: a versenyek, amelyre négy éve készültek, a rendezők súlyos mulasztásai miatt elmaradnak.

„Világblamázs, nagyobb csapás, mint az öt évvel ezelőtti tátrai szélvész!” – ilyen szalagcímekkel jelentek meg másnap a szlovák lapok. Rudáról közben kiderült: immár két éve szabadlábon védekezik, mert 1,7 millió euró elsikkasztásával vádolják. Korábban beférkőzött a szlovák hallássérült sportolók bizalmába, akik elnökükké választották, majd 2005-ben – Ruda zengzetes ígéreteinek hatására – a nemzetközi szövetség Szlovákiának ítélte a hallássérültek téli olimpiájának rendezési jogát. Tavaly júliusban ezt a döntést visszavonták, mert a szervezők nem tudták hitelt érdemlően igazolni, hogy összegyűlt a szükséges pénz. Mire Ruda felháborodott levélben tiltakozott, s – az addigi, több millió eurós kiadásokra hivatkozva – visszakövetelte a vendéglátói jogot.

Crowley ez után ellenőrzőkörútra érkezett, s a házigazda bemutatta neki a tátrai létesítményeket. Például a romba döntött késmárki jégcsarnokot, amelyet – mint közölte – a téli játékokra újítanak fel. Poprádon pedig üres telekre bökött, ahol – úgy mondta – curlingcsarnok épül. Bankkivonatokat is lobogtatott a vendégnek; csak most derült ki, hogy a többségük hamisítvány. Ám az angol gentleman hitt Rudának, és javaslata alapján Szlovákia ismét rendezővé avanzsált.

Crowley a tátrai létesítmények vezetőivel nem beszélt. Pedig ők már jó előre jelezték, hogy egyetlen eurocent előleget sem kaptak, a szlovák főszervezőnek náluk nincs semmi hitele, azaz siketolimpia nem lesz.

A nemzetközi szövetség a héten – sikkasztás alapos gyanújával – büntetőfeljelentést tett a szervezőbizottság és annak vezetője, Ruda ellen. Perekre készülnek a nemzeti sportszövetségek is. Becslések szerint a külföldi átutalásokból és a szponzori pénzekből legalább kétmillió eurót vágott zsebre a jelenleg börtönben ülő „nagy organizátor”.

Marian Lesko publicista így kommentált: „Szlovákiában még mindig a szélhámosoknak áll a világ.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.