Mire jutna a Békéscsaba Raptors az NFL-ben?

Mintha egy NASCAR-versenyautó száguldott volna el mellette; Tony Simmons így érezte magát, amikor 1998-ban, az egyetemi bajnokságból az NFL-be igazolva első meccsét játszotta a New England Patriots színeiben. – Amit a tévében látni, az állókép a pályán történtekhez képest – ecseteli az amerikaifutballban érvényesülő sebességkülönbséget a korábbi wide receiver, azaz elkapó, aki január vége óta a Békéscsaba Raptors edzője.

Viharsarki tanítványai esetében az autós hasonlattól eltekint a jó két méter magas, igen atletikus megjelenésű exprofi. A Chicagóban született, harminchat éves afroamerikai sportember udvariasan azt mondja, a honi Divízió 1 Keleti csoportjában vitézkedő Raptors – bármennyire is félelmetes a neve – az Egyesült Államokban legföljebb a középiskolai bajnokságba férne be.

Simmons és a csabai „középiskolások”
Simmons és a csabai „középiskolások”

Simmons tudja, mit beszél. Öt évet húzott le az NFL-ben, ennek több mint a felét a New England Patriotsban töltötte. Amikor a Boston környéki csapat 2001-ben Super Bowlt nyert, már nem volt a The Pats becenevű gárda tagja. Összekülönbözött az elvárt teljesítményről másként gondolkodó Bill Belichick edzővel. A „meccs” papírforma-eredménnyel zárult: bármennyire gyors volt is elkapóként, Illinois állam korábbi gátfutóbajnokának csomagolnia kellett.

Belichick azóta is The Pats „tábornoka”, irányításával az együttes háromszor nyerte el a csúcsok csúcsát jelentő Super Bowlt. – Mindezzel együtt a mai napig lojális vagyok a Patriotshoz. Nem azt mondom, hogy nekik drukkolok, mégis valahol ők a kedvenceim – meséli a sokat mosolygó Simmons. Alapvetően áldott, szerencsés embernek mondja magát: az NFL-karrierről álmodozók töredékének sikerül csak bejutnia a legfelső osztályba, a többség jó, ha két-három szezont lehúzhat a „darálóban”. Ő viszont még játszhatott, megfordult a többi közt az Indiana Coltsnál és a New York Giantsnél.

Simmons hétévesen kezdett el atlétizálni, kilencévesen amerikaifutballozni. Az utóbbi mellett akkor kötelezte el magát, amikor túl tudott lépni a fájdalomküszöbön. Megtanulta kezelni, hogy a védők hot dog virslinek tekintik, s kőkeményen odacsapnak neki. Más is a földön tartotta. – Amikor leigazolt a Patriots, az álom mindörökre véget ért. Onnantól fogva hivatásos szórakoztatóipari dolgozó, egy több tízmilliárd dolláros üzlet alkalmazottja lettem. Amerikaifutballal keltem, ettem, gondolkodtam – meséli a Wisconsini Egyetemen építőmérnökként végzett játékos.

Az NFL-ben hat touchdownt ért el. A legemlékezetesebb az első (éppen az Indiana Colts elleni): 63 yardot, csaknem 58 métert sprintelt. – El ne ejtsd a labdát! – hajtogatta vágta közben.

Magyarországra egy transzatlanti állásbörzehonlapon megjelent hirdetés révén került. – Tetszik, hogy itt építkezni akarnak. Három év alatt a semmiből jöttek fel a Divízió 1-be – mondja Simmons, aki pályafutása csúcsán (a USA Today adatai szerint) évente több mint félmillió dolláros fizetést kapott a Patriotstól.

Békéscsabán viszont szerény egyetemi kollégiumi szobában él. Nem játssza a nagymenőt, szívesen segít a takarító néninek megemelni a vödröt. Ízlik neki a csípős kolbász, mérnöki szemmel is csodálja a régi épületeket, szívesen eljár lazítani az amerikai mallokat idéző Csaba Centerbe. A Raptors köreiben nem mindenki ért angolul, de „amerikaifutballul” igen. Simmons magyarul már tudja a számokat és a színeket, a többit a testbeszéddel is elmondja. Azt, hogy „nyerni” a kedvenc szava, nem kellett sokat magyaráznia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.