Megáll az észt!

Harmadosztályú kerethez tartozó magyar játékvezető dirigálta az Észtország–Bulgária válogatott futballmeccset. Az engedély nélkül sípoló bíró és segítői fogadási csalás gyanújába keveredtek.

Az észt és a bolgár labdarúgószövetség vezetői is panaszt tettek az UEFA-nál, miután – véleményük szerint – gyanús események történtek szerdán, a 2-2-vel zárult Észtország–Bulgária barátságos válogatott találkozón; a sportvezetők fogadási csalásra gyanakodnak. Ennek oka, hogy a mérkőzés bírája négy tizenegyest ítélt az antalyai meccsen, továbbá néhány ázsiai fogadóirodánál módosították a találkozó oddsait, mert szembeszökően sokan tettek arra: legalább három gól esik. A mérkőzést a Lengyel Kolos, Csák János, Selmeczi Krisztián hármas vezette. Hogy ez miként történhetett meg, arra az általunk megkérdezett honi éljátékvezetők egyike sem tudott magyarázatot adni. Kiváltképp azért nem, mert a trió legföljebb a magyar harmadosztályban működhet közre, megjelenése a nemzetközi porondon fölfoghatatlan. A Magyar Labdarúgó Szövetségnek fogalma sem volt a hármak kalandjáról.

A Népszabadság információi szerint a fővárosi kollégák először – még tavaly – céges rendezvény keretében vezettek külföldön meccseket. Egy mérkőzésszervező ezen a vállalati bulitornán „fedezte fel” őket, s később többször is meghívta a bírókat Dél-Amerikába. Az akkor megismert kapcsolat nyomán kerültek most Antalyába. Úgy értesültünk, az érintettek azzal védekeznek: nem tudtak arról, hogy nem a szokásos ifjúsági, esetleg céges tornán kell közreműködniük. Végül – hogy, hogy nem – az ominózus válogatott mérkőzésen találták magukat... A legalábbis sajátos szituá ciót még furcsábbá teszi, hogy az észt szövetség illetékesei már a kezdő sípszó előtt olyan információkat kaptak, amelyek szerint külső szereplők manipulálni akarják a párharcot. Tény viszont, hogy – a videofelvételek tanúsága szerint – Lengyel mind a négy esetben jogosan mutatott a büntetőpontra. E találkozót amúgy a thaiföldi bejegyzésű Footy International Media szervezte, ahogyan a néhány órával korábban rendezett Lettország–Bolívia meccset (2-1) is. Utóbbin három tizenegyest ítéltek a horvát játékvezetők, azaz a két barátságos mérkőzésen öszszesen hetet... „Nem tudtam arról, hogy a magyar játékvezetők milyen mérkőzésre készülnek.

Természetesen nem vezethették volna a találkozót” – mondta lapunknak Vágner László. Az MLSZ Játékvezetői Bizottságának elnöke hozzátette: a barátságos meccsek bíróküldését nem az UEFA intézi, így a rendezőknek kellett volna megkeresniük az MLSZ-t, ám ez nem történt meg. Ha igaz a trió magyarázata, miszerint fogalma sem volt arról, hogy válogatott meccsen működik közre, akkor a helyszínen kellett volna viszszautasítani a feladatot. A FIFA-instrukció szerint a nemzetek közötti barátságos találkozókat nemzetközi minősítésű játékvezetőknek kell dirigálniuk. „Persze a gyakorlatban előfordult már, hogy valamilyen okból nem FIFA-bíró vezetett egy előkészületi találkozót, ám olyankor is NB I-es kollégának kell dirigálnia” – említette Vágner.

A nemzetközi futballban alighanem példátlan, hogy NB III-as bíró irányít egy válogatott meccset. Mindenesetre az érintettek aligha ismételhetik meg a bravúrt: „Nem látom realitását annak, hogy a három játékvezető mérkőzést vezessen Magyarországon, amíg én vagyok a bizottság elnöke” – húzta alá Vágner, aki már értesítette az UEFA-t arról, hogy az MLSZ nem küldött játékvezetőket Antalyába. Sőt a szövetség mindhárom játékvezető engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztette.

Hab a tortán: időközben előtérbe került egy videofelvétel a decemberi Argentína–Bolívia U20-as mérkőzésről (1-0), amelyet szintén Lengyel Kolos dirigált. Sajtóhírek szerint a fogadók többsége a meccs végére várta a győztes gólt; ennek fényében minimum elgondolkodtató, hogy a játékvezető –miután nem adott meg egy szabályosnak tetsző argentin gólt –a 103. (!) percben büntetőt ítélt az azzal a tizenegyessel győztes halványkék-fehérek javára. Az érintettek akkor sem értesítették az MLSZ-t arról, milyen célból és hová utaznak.

Nagy a gyanú: többé nem is kell megtenniük.

Észtország–Bulgária: nem csak a bolgár Manolov (középen) bukott el
Észtország–Bulgária: nem csak a bolgár Manolov (középen) bukott el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.