Teke: a letarolt sportág

Noha korábban sem vonzottak ezreket a lelátókra, legjobbjaikat ismerte a fél ország. Hajdanán sikert sikerre halmoztak, ma a legterjedelmesebb hírblokkokban is csak szökőévenként kapnak helyet.

Mondhatni, meggyőző adat, hogy négy oldalt tölt meg a Magyar Sport Enciklopédiában a sportág hazai világbajnokainak listája. Csányi Béla, Kristyán Zsuzsa, Grampsch Ágota vagy Mészáros József neve egykoron jól csengett sportberkekben, ám manapság egy középiskolai kvízverseny részvevőivel jól kitolnának, ha a tarolókkal kapcsolatos kérdést adnának fel nekik. Hová lett a magyar népi sport, a teke?

– Jelentem, létezünk – reagál Németh Lajos kétszeres vb-első, korábbi osztrák szövetségi kapitány, aki 65 évesen Ausztriában játszik légiósként. – Nem mi tűntünk el, csak a hírünk. Amióta a pénz mindent ural a sportban, nekünk senki nem szorít helyet a tévéműsorokban, de még a lapok hírrovataiban sem. Pedig a versenyzők száma nem csökkent, az eredményeink továbbra is világszínvonalúak.

Németh szerint a rendszerváltozás után változott meg a sportág megítélése, s ma már csak emlék az 1988-as vb, amely napról napra nézők tömegét vonzotta Budapesten. Ugyanakkor a klubok továbbra is „telt házzal” működnek, s a szakember úgy tudja, hozzávetőleg százezerre tehető azoknak a száma, akik rendszeresen tekéznek.

– Az a jó ebben a sportágban, hogy kortól függetlenül űzhető, élversenyzői és hobbiszinten egyaránt – magyarázza Németh. – A vidéki kocsmákban még az is belefér, hogy az ember ne csak a golyót, hanem a sört is gurítsa.

A teke amúgy nemzetközi szinten sem éli virágkorát; Németország mellett főként Kelet-Európában, Magyarországon kívül Ausztriában, Szlovákiában és Romániában, valamint a délszláv államokban, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában játsszák magas szinten. A többi kontinensen viszont már-már ismeretlen. Nem véletlen, hogy az olimpiai programba nem sikerült beférkőznie, s a remények a jövőre nézve sem jók. De van-e kivezető út az „illegalitásból”?

Az 1980-as évek világklaszszis tekézője poénosra veszi a figurát: „Magam mostanáig nem láttam a kiutat, ám tiszteletre méltó és önmagában biztató, hogy a Népszabadság riportere a tollára tűzi a problémát.”

Csányi Béla 1988-ban a Körcsarnokban. Tele volt a lelátó...
Csányi Béla 1988-ban a Körcsarnokban. Tele volt a lelátó...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.