Olimpiai selejtező: csak az időpont biztos, minden más bizonytalan

A vasárnap zárult világbajnokságon hektikusan játszó, ám a döntő pillanatokban dicséretes akarattal küzdő, nem utolsósorban többször remek produkciót nyújtó magyar férfi kézilabda-válogatott elérte a célt, amiért Svédországba utazott: a tavalyi Eb 14. helyével szemben hetedikként végzett, így kiharcolta a jogot, hogy részt vehessen az olimpiai selejtezőn.

Jelenleg ennyi a szikár tény, s egyelőre egyebet nem csinálhatunk, mint erősen bízunk abban, hogy Mocsai Lajos együttes sikerrel vívja majd meg a kvalifikációs tornát. Illetve annyit még tehetünk, hogy beleássuk magunkat a jövő áprilisban esedékes feladat részleteibe.

Magyarok: a hetedik mennyország
Magyarok: a hetedik mennyország

A 2012-es londoni játékokon tizenkét férficsapat szerepelhet. A tucatnyiból két hely már elkelt: a rendező jogán a sportágban magáról eddig nem sokat hallató (egészen pontosan: abszolúte ismeretlen), a korábban Szegeden dolgozó szerb Dragan Djukics által irányított Nagy-Britannia, valamint a most világbajnoki aranyéremig menetelő extraklasszis francia alakulat már páholyban van. Ugyanakkor a további tíz hely sorsa kissé kacifántos úton talál gazdára.

Ami biztos: négy kontinens (Európa, Afrika, Ázsia, Amerika) legjobbja – ami bennünket érint: a jövő januári Eb győztese – szintén ott lesz az ötkarikás vetélkedőn. A bonyodalmak a további kvóták elosztásánál kezdődnek. A fennmaradó hat helyet az említett selejtezők (három négycsapatos csoport) elsőként és másodikként befutó garnitúrái érdemlik ki, ám hogy az egyes kvartetteket pontosan mely válogatottak alkotják majd, az enyhén szólva is bizonytalan.

Talán a fejszámolóművész Pataki is összezavarodna...

Elvileg a vb 2., 3. és 4. pozíciójában záró csapatok (Dánia, Spanyolország, Svédország) rendezhetik a tornákat, de ha a 2012-es szerbiai Eb-n e trió bármelyik tagja a dobogó legtetején köt ki, akkor a földrészekre jutó kvóta alapján mentesül a selejtező alól. Ez esetben a Skandináviában 5. helyet szerző horvátokra szállna a megüresedett házigazdai jog. Aki már kezd összezavarodni, azt nem tudjuk biztatni: most jön a java...

A magyarok – megint csak jelen állás szerint – az 1-es számú kvalifikációs csoportba kapnak besorolást (Dánia, továbbá a legjobb, addig a selejtezős részvételt más módon még ki nem brusztoló európai együttes, valamint az olimpiai indulásról saját kontinensén épphogy lemaradt afrikai vagy ázsiai garnitúra társaságában). Kivéve azt az esetet, ha megnyerik az Eb-t (hú, de szép lenne: nem is kellene selejtezni!), illetve azt a valószínűbb verziót, ha a vb-n előttük végzők bármelyike lesz a győztes, s így mentesül az újabb „vizsga” alól. Csak egy példa, és tovább nem fárasztjuk az olvasót: amennyiben Franciaország Dánia előtt nyeri meg az Euró pa-bajnokságot is, akkor részint az a helyzet áll elő, hogy az északiak képviselik a kontinenst Londonban; részint az, hogy a vb-n nyolcadiknak befutó lengyelek is játszhatnak selejtezőt; részint meg az, hogy a magyarok nem Dániába utaznak selejtezni, hanem Svédországba, méghozzá az amerikai földrész második legerősebb együttese és az Európában kvalifikációs lehetőséghez még nem jutott, szintén második „legütősebb” válogatott társaságában.

Erre szokták mondani: beszéljünk róla később...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.