A hetedik te magad légy!

Takk! Így hangzik norvégul, hogy köszönöm, és a magyar férfi válogatott tagjai számára kedd este óta kötelezően ismerendő a négybetűs szócska. A skandinávok ugyanis nem akármilyen szívességet tettek Mocsai Lajos csapatának azzal, hogy a vb-középdöntő utolsó fordulójának első mérkőzésén felmosták a műanyagpadlót a németekkel, így Ilyés és társai már saját fellépésük előtt megünnepelhették a csoport első négy helyezettje közé jutást, ennek nyomán a szinte biztos olimpiai selejtezős részvételt. A lelki teherrel teli zsákot tehát nem kellett cipelnie az együttesnek a már elődöntős spanyolok elleni találkozón, a kérdés csupán az volt: a páholyban lévő riválissal szemben képes lesz-e a társulat az újabb bravúrra, miáltal megőrzi az esélyét arra, hogy pénteken akár az ötödik helyért játsszon a svédországi világbajnokságon.

Ám nem úgy indult a mérkőzés, ahogyan arról fantáziáltunk, hiszen a Ciudad Real és a Barcelona sztárcsapatát erősítő klasszisokra épülő, nyitott védekezést alkalmazó vetélytárs a 9. percben már 4:1-re vezetett. Jó hír ugyanakkor, hogy a folytatás ennél sokkal ígéretesebben alakult: az addig remeklő Hombrados kapus csak elvétve találkozott a labdával, ennek megfelelően a bekkelésben megacélosodott, támadásban pedig nagyobb tempóra váltó magyar garnitúra hamarosan visszabirkózta magát a meccsbe. A 20. percben 9:9 állt a nagytáblán, s a szebbnél szebb gólokat – ezek közül kettőt emberhátrányban – szerző Császár vezérletével a továbbiakban is derekasan tartották magukat a fehér mezes játékosok, minek nyomán a szünetben (13:13) annak tudatában ballaghattak az öltözőbe, hogy amennyiben a térfélcsere után hasonló produkcióval rukkolnak ki, akármi is lehet a vége. Csak hát: nem rukkoltak... Alighogy elkezdődött a második félóra, a spanyolok szépen megléptek (36. perc: 17:13) a pihenőről érthetetlenül zavartan visszatérő társaság ellen, amelynek tagjai hiába célozták az időközben becserélt – annak idején, szerbiai magyarként a spanyol válogatottságot választó – Sterbik Árpád kapuját, a háló csak nem akart megrezdülni. Később visszatért ugyan a halvány remény, amikor is Lékai bátor próbálkozásai következtében sikerült valamelyest felzárkózni (21:19), de fájdalom, a forma csak átmenetileg javult, s a hanyag eleganciával kézilabdázó ibériaiak megint csak díszmenetben gyalogoltak a győzelem felé. Nyolc perccel a lefújás előtt 24:19-re „ment” az ellenfél, s bár a hajrában újra közelebb araszolt aMocsai-csapat (25:23), a trénerkolléga, Valero Rivera időkérését követően végképp egyoldalúvá vált minden.

A 30:24-es vereség azt jelentette – függetlenül a francia–izlandi mérkőzés eredményétől – hogy a magyarok negyedikként zárták középdöntőcsoportjukat, és pénteken a lengyelekkel mérkőznek a vb automatikusan olimpiai kvalifi kációs lehetőséget érő hetedik helyéért.

Takk! Sőt: takk, takk!

Középdöntő. I. csoport (Jönköping): Spanyolország–Magyarország 30:24, Norvégia–Németország 35:25. (17-13). II. csoport (Malmö, Lund): Horvátország–Lengyelország 28:24.

Kezeket föl! Katzirz próbálja blokkolni Iker Romero lövését
Kezeket föl! Katzirz próbálja blokkolni Iker Romero lövését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.