Olajból építkeznek

Évtizede még legföljebb a fantasy műfajába sorolt dolgozatokban jelenhetett volna meg, hogy Katar hamarosan a sportvilág centrumainak egyikévé lép elő.

Csakhogy időközben a dúsgazdag közel-keleti emírség vezetői úgy határoztak: a golyóbis legkiválóbb sportolóit csalogatják az országba a kevesebb mint egymillió lakos szórakoztatására. Az olajból származó bevételekből finanszírozott projekt csúcsa a 2022-es futball-világbajnokság rendezési jogának megszerzése.

Közös az öröm. A katari emír felesége és Blatter FIFA-elnök
Közös az öröm. A katari emír felesége és Blatter FIFA-elnök

Korábban a katari sportrajongómilliárdosokmegelégedtek azzal, hogy levitézlett, korosodó futballistákat csábítottak a helyi bajnokságba, akik a fölfoghatatlan nagyságú fizetés nyomán előszeretettel vonultak a Közel-Keletre levezetni. Jellemző, hogy még a játékvezetők egy részét is Európából és Dél-Amerikából szállították a stadionokba; számos magyar futballbíró is megfordult a ligában. A kezdeti kevéssé ambiciózus célokat idővel komolyabb tervek váltották föl: a Qatar Foundation (Katar Alapítvány) az első fizetős szponzor a Barcelona futballcsapatának mezén. Korábban csak az UNICEF emblémája szerepelt a dresszen, ám a jótékonysági szervezet nem fi zetett a reklámért. Nem úgy a grandiózus oktatási és szociális célok megvalósítására törekvő katari szervezet, amely öt év alatt 150 millió eurót utal át.

Egyébiránt a spanyol bajnokság a katari befektetők kedvelt célpontja: Abdullah Bin Nasser Al-Thani sejk, az uralkodó család tagja megvásárolta a Malaga csapatát. Az üzletember, aki a Doha Bank résztulajdonosa, továbbá érdekeltségei vannak az autókereskedelemben, mobiltelefoncégekben, szállodaláncokban, bevásárlóközpontokban, 36 millió eurót fi zetett az együttesért. Ugyanakkor Katar nem csupán futballban utazik: a dohai repülőtéren meglehetősen sűrűn landolnak olyan repülőgépek, amelyek fedélzetén világklasszis sportolók üldögélnek. A fővárosban rendeznek tenisztornát, golfversenyt, atlétikai Diamond League-viadalt, vívó Világ Kupát, hajós megméretést, valamint olykor sportági világversenyeket.

Jelenleg a labdarúgó Ázsia Kupa zajlik az országban, amely legföljebb lábjegyzet lehet a 2022-es világbajnoksághoz. A katari pályázat annak ellenére győzött, hogy júliusban cirka ötven fok az átlaghőmérséklet, továbbá a szigorú törvények miatt újszerű szurkolói kultúra alakulhat ki, miután a drukkerek alkoholt csak kacifántos körülmények között vehetnek magukhoz, és a nők utcai viseletének korlátai sem tisztázottak... Persze a kandidatúrának kitűnő kiemelt szponzorai voltak: a Katari Nemzeti Bank, valamint a Qatar Airways. Egyébiránt a válogatott jelenleg a nem túl előkelő 105. helyen áll a világranglistán Omán mögött, Gambia előtt. Ugyanakkor a garnitúra keretében föltűnik ghánai, uruguay-i, valamint brazil származású labdarúgó is. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a vb idejére exponenciálisan nőne a honosított játékosok száma.

Már csak azért sem, mert a helyi mágnások „költési kedve” nem csillapodik. A pénz nem számít, más minimumfeltétel pedig nincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.