Hegyi Iván: magyar hét

Nem könnyű manapság magyar labdarúgónak lenni. A hazai mezőnybe beágyazódva különösen nehéz – perspektíva és közönség alig, futball még annyi sincs –, de külföldön sem fenékig tejföl.

Ott színvonal van ugyan, de létezik követelmény is, annak pedig nem egyszerű megfelelni az itthoni alulképzés után. Kivételek persze vannak: Dárdai, Király, Juhász, Huszti, Gera vagy Dzsudzsák elismerésre méltó karriert futott be odakinn, ám a főszerepeket rendszerint nem a magyar légiósokra osztják.

Nemegyszer még epizodistának sem kérik fel őket.

Az előző hét végén pél dául egyetlen percet sem játszott Bogdán, Buzsáky, Feczesin, Gera, Gyepes, Hajnal, Lőw, Megyeri, Németh Krisztián, Pintér Ádám, Szélesi, Vass; Torghelle pedig hét percet tölthetett a pályán. Többségüket nem különösebben nagy csapatokban mellőzték, bár Hajnal, valamint Megyeri és Németh elmondhatja magáról, hogy a Dortmundban, illetve az Olimpiakoszban nem játszik. Pintér a spanyol bajnokság tizenynyolcadik helyezettjében, a Zaragozában, Feczesin és Vass az olasz első liga boldogtalan tizenkilencedikjében, a Bresciában nem kapott helyet, Lőw a Mainzban statisztál, Szélesi a görög Voloszból, Buzsáky és Gyepes az angol másodosztályú Queen’s Parkból és Cardiffból maradt ki.

(A Cardiff ugyan walesi, de hagyományosan az angol ligában szerepel.) Bogdán és Gera a Premier Ligához tartozik; előbbi, úgy látszik, kapusnak még túl fiatal, míg utóbbi – miként jeleztük – sokszor letette már a névjegyét, de újabban elvágyódik a Fulhamből, talán Angliából is.

A legutóbbi fordulóban azok a magyarok sem jártak jól, akiket beállítottak. Koman az Itáliában tizedik Sampdoriában, a gólt fejelő Vadócz a Spanyolországban tizenötödik Osasunában, a másodosztályban foglalkoztatott Fülöp, Priskin az Ipswich-ben, Király az 1860 Münchenben, Stieber az Aachenben egyaránt végigjátszotta a mecscset, de mindannyian vereséggel vonultak le a pályáról; ahogyan a Serie A sereghajtójánál, a Barinál góllal bemutatkozó és hetvenhat percig futballozó Rudolf, a Mainz együttesébe szűk egy óra múltán becserélt Szalai vagy a német második ligás Ingolstadtban a második félidőben bevetett Futács is. Filkor csapata, az olasz második vonalbeli Triestina legalább egy pontot szerzett, de honfitársunk mind össze kilencperces szerepléssel járult hozzá az Albinoleffe vendégeként elért 1-1-hez.

A jelenlegi termés szerény. Szebb holnapot!

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.