Körbe-körbe, karikába...

Miközben Schmitt Pál köztársasági elnök Londonban találkozott Sebastian Coe-val, a 2012-es olimpia szervezőbizottságának vezetőjével, és arról tájékoztatta a korábbi klasszis futót, hogy Magyarország 150–180 sportoló részvételében reménykedik a játékokon (legutóbb, Pekingben 170 honfitársunk versenyezhetett), az MTI összeállítást készített arról, milyen feltételeknek kell megfelelniük azoknak, akik az ötkarikás szereplést tűzték célul maguk elé.

Az út itt-ott kissé göröngyösnek látszik, s a legkevésbé sem azonos „vonalvezetésű" az egyes sportágakban... Három biztos helye mindenesetre már most - bő másfél évvel a megnyitó előtt - van a magyar küldöttségnek: a sportlövő Sidi Péter zsebben tudhatja repülőjegyét, és ugyanígy kvótát szerzett két női súlyemelőnk is. A többiek egyelőre csupán reménykedhetnek.

A legnépszerűbb csapatsportok közül a labdarúgással – mivel az U21-es válogatott nem tudta kiharcolni az Ebrészvétel jogát – már biztosan nem számolhatunk, s aligha a pesszimizmus szól belőlünk, ha azt mondjuk: a világ nyolcadik csodájaként tekinthetnénk valamelyik kosár- vagy röplabdacsapatunk kvótaszerzésére. Rendkívül nehéz dolguk lesz kézilabda-együtteseinknek is: a férfiaknak a jelenleg, Svédországban zajló világbajnokságon az első hétben kellene végezniük ahhoz, hogy a játékok selejtezőtornáján szerepelhessenek, a nőknek pedig előbb magát a vb-részvételt illene kiizzadniuk (ez „ügyben” a rivális Németország lesz...). Ugyanakkor az elmúlt három olimpián egyaránt győztes férfi vízipólósokkal feltehetően nem lesz gond: a Világ Liga esetleges győzteseként, az idei, sanghaji vb dobogósaként, végső mentsvárként pedig a kvalifikációs világtorna érmeseként is Londonban tudhatják magukat. A női vízilabdázók szintén reménykedhetnek, bár számukra csupán a férfiak esetében említett utolsó lehetőség kínál alkalmat a részvételre.

Az egyéni sportágak szövevényes selejtezőrendszerének rejtelmeiben ezúttal nem mélyednénk el, annyi ellenben kijelenthető: áganként erősen eltérő a követelmények mennyisége és minősége is. Amíg atlétikában és úszásban a nemzetközi szövetség által meghatározott időeredmények elérése az irányadó (az úgynevezett A szintet elérők közül számonként és nemzetenként hárman, illetve ketten startolhatnak az olimpián, ilyen sportolók hiányában a B szintet teljesítők egymagukban indulhatnak hazájuk képviseletében), addig a küzdősportokban súlycsoportonként csupán egy versenyző lehet ott a szőnyegen, a tatamin vagy a ringben. A birkózók elsőként a szeptemberi, isztambuli vb-n juthatnak kvótához (az első hat-hat helyezett), az itt lemaradók mezőnyéből a kontinentális olimpiai kvalifikációs versenyek összesen 36 sportolójának pótvizsgája lesz eredményes. A cselgáncsozók sportági szervezetük jövő áprilisi világranglistája alapján jutnak részvételi lehetőséghez (a férfiaknál kategóriánként az első 22, a nőknél az első 14 pozícióban záró ünnepelhet), s további, összesen 25 európai dzsúdós – szintén a szövetség irányelvei szerint – ugyancsak készülhet a játékokra. Ökölvívásban kissé macerás a szisztéma: a sportági szervezet félprofi sorozatának győztesei mellett a szeptemberi, bakui vb súlycsoportonkénti tíz (a legnehezebbek két kategóriájában hat) legjobbja is jogot szerez a londoni kötelek közé lépésre, ráadásul a létszámot további kvalifikációs viadalokon bővítik még.

A (hajdanán vagy éppen jelenleg is) „magyar” sportágként jegyzett ágazatok közül kajak-kenuban versenyszámonként egy hajó indítható, s először az augusztusban, Szegeden rendezendő világbajnokságon nyílik alkalom a nevezés kiharcolására. Ha valamely magyar egység itt nem jutna kvótához – lehetséges ez? –, akkor a jövő májusi Eb-n még minden helyrehozható. Öttusában országonként kétkét férfi és női versenyző rajtolhat: az idei Világ Kupa-döntőről egy, az Eb-ről nyolc, a jövő júniusban lezárandó világranglistáról pedig hét-hét pentatlonista mehet formaruhaméretet vetetni. Vívásban a lehetséges tizenkettőből csupán tíz számot rendeznek Londonban; a női kard- és a férfi párbajtőrcsapatoknak nem osztanak olimpiai érmeket. Érdekesség, hogy az egyéni számok mezőnye most is elsősorban a csapatversenyben elfoglalt és az együttesek számára részvételt érő ranglistapozíciók alapján alakul ki, s bár annak is marad esélye az indulásra, aki ily módon nem jut kvótához, a sansz közelít a minimálishoz.

Gatyákat felkötni: Londonig még (vagy már csak?) 555 nap van hátra...

Nekik is 555 napjuk maradt. Építkezés az olimpia színhelyén
Nekik is 555 napjuk maradt. Építkezés az olimpia színhelyén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.