Davigyenko: szép volt, rég volt

Az Australian Open első napjának legnagyobb meglepetése Nyikolaj Davigyenko kiesése – kommentáltuk volna vereségét négy éve. Akkor ugyanis a világranglista 3. helyén állt az orosz, és a korai búcsú valóban mellbevágó lett volna. (Akkor egyébként a negyeddöntőben adta meg magát.) Jelenleg azonban csupán a huszonötödik a rangsorban, ezért sem kapták fel sokan a fejüket azt olvasva, hogy négy szettben kikapott a német Florian Mayertől, aki momentán a harminchatodik. Davigyenko ennyire hátul napra pontosan hat éve szerénykedett, aminek elsődleges oka, hogy tavaly mindössze egy tornát nyert: az évadnyitó dohait, amelynek döntőjében történetesen Rafael Nadalt verte. Szép volt, de rég volt, azt a formáját keresgéli, a jelek szerint egyelőre reménytelenül.

Az évadnyitó Grand Slamtornán immár egy bizonyos Sam Querrey kiesése is „hírértékűbb”: az amerikait a 18. helyen emelték ki, ebbéli pozíciójában vett könnyes és főleg korai búcsút Melbourne-től, miután a döntő szettben 8:6-ra kikapott a lengyel Kubottól. A címvédő Roger Federer nem sokat vacakolt a szlovák Lackóval: a 84 perces mérkőzésen mindössze öt játékot engedélyezett ellenfelének, éppen annyit, amennyit az amerikai Roddick a cseh Hajeknek. Mintha összebeszéltek volna a nagyok, ez a „divat” átragadt Novak Djokovicsra (3. kiemelt) is, aki ugyancsak öt gémet bukott csak el a spanyol Granollers ellen. A cseh Berdych (6.) és a spanyol Verdasco (9.) kilógott a sorból, ugyanis hathat játékot veszítve verte az olasz Crugnolát, illetve a német Schüttlert...

Meglepően sokat tekintgetett – többnyire tanácstalanul – edzőjére Justine Henin, a hét évvel ezelőtti ausztrál bajnok, tavalyi döntős. Az idén a 11. helyen emelték ki a belgát, ennek megfelelően könnyed tréningmeccsen kellett volna továbbjutnia Sania Mirza (145.) ellenében. Ehhez képest 7:5-re elvesztette az első szettet, és a második közepéig komoly gondjai voltak. Ott és akkor megfordult a szél, a végén simán fordított (6:3, 6:1), és reménykedhet abban, hogy az ukrajnai születésű, brit színekben versenyző Jelena Baltacsa (55.) ellen jobban megy majd a játék.

Ebben már nem bizakodhat az olasz Tatjana Garbin, aki 6:0, 6:0-ra (!) kapott ki a francia Bartolitól. Kisebbfajta csoda történt viszont a világelső Wozniackival, aki kínos vereségek után sima két szettben verte a rutinos argentin Dulkót.

Az idei ausztrál nemzetközi bajnokság felnőtt versenyének egyetlen magyar játékosa, Arn Gréta ma lép pályára a spanyol Martinez Sanchez ellen.

Ez sem sikerült: Davigyenko végigbosszankodta a mérkőzést
Ez sem sikerült: Davigyenko végigbosszankodta a mérkőzést
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.