Elhunyt Berczik Zoltán

Hetvenhárom éves korában elhunyt Berczik Zoltán, a magyar asztaliteniszsport meghatározó alakja, a sportág ikonja.Játékosként hat Európa-bajnoki címet, valamint három-három világbajnoki ezüst- és bronzérmet nyert, legemlékezetesebb sikerét azonban szakvezetőként aratta: a magyar férfiválogatott az ő irányításával győzte le 1979-ben kétszer is a verhetetlennek tartott kínai csapatot, s állhatott a vb-dobogó legfelső fokára.

A legendásJónyer, Klampár, Gergely hármast a sportág aranycsapataként aposztrofálták a phenjani sikert követően, miközben a mester, Berczik Zoltán a világ legtekintélyesebb edzői közé emelkedett. Haláláról értesülve a nagy trió tagjai megrendülten nyilatkoztak lapunknak.

Jónyer István négyszeres világbajnok: „Számomra személyes tragédia az elvesztése, mert a második apámnak tekintettem, és így is néztem föl rá. Szakmailag kikezdhetetlen volt, kitartása, eltökéltsége emelte a csúcsra.”

Klampár Tibor kétszeres világbajnok: „Amikor meghallottam, mi történt, azonnal az a harminckét évvel ez előtti kép ugrott be, amikor az utolsó phenjani pont után berohant a karámok közé, és együtt ugráltunk örömünkben, akár a gyerekek. Kimondhatatlanul sajnálom.”

Gergely Gábor kétszeres világbajnok: „A legjobban az fáj, hogy nem tudtam méltóképpen elbúcsúzni tőle. De most nem ezt szeretném jóvátenni, amikor azt mondom, a valaha élt legnagyobb edző ment el. Biztosan tudom: nélküle sosem jutottam volna fel a csúcsra.”

Berczik Zoltánt a Magyar Asztalitenisz Szövetség saját halottjának tekinti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.