Két magyar versenyző nem indulhat a 2012-es olimpián

Korábbi doppingvétsége miatt nem indulhat a 2012-es ötkarikás játékokon Kiss Balázs világbajnok birkózó, valamint Szepesi Nikolett úszó. A NOB két és fél éve döntött az ügyben, ám a magyar sportvezetők csak nemrégiben szereztek tudomást a határozatról.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke 2008. június 27-én szignálta azt a határozatot, amely kimondja: egyetlen olyan versenyző sem indulhat az ötkarikás játékokon, aki 2008. július 1-je után kapott, illetve kap hat hónapnál hoszszabb eltiltást doppingvétség miatt. A dokumentumot, annak tanúsága szerint, elküldték minden ország olimpiai szervezetének, a nemzetközi sportági szövetségeknek, továbbá a játékok szervezőbizottságának is. Ugyanakkor a honi illetékesek mit sem sejtettek arról, hogy –a regula értelmében – Kiss Balázs világbajnok birkózó, valamint Szepesi Nikolett Eb-bronzérmes úszó nem állhat rajthoz az ötkarikás játékokon. Előbbi tavaly márciusban akadt fönn egy doppingteszten; a pozitív eredményt a B próba is megerősítette. A sportolót – a várható – két év helyett csak egyre tiltotta el a fegyelmi testület. Szepesi ügye némiképp bonyolultabbnak tetszik: az úszót azért büntették meg, mert visszavonult, majd anélkül kezdte újra a sportolást, hogy arról értesítette volna a nemzetközi szövetséget. Ennek nyomán mentesült az esetleges ellenőrzések alól, így a FINA egy évre eltiltotta. A mai állás szerint a két sportoló nem lehet ott Londonban.

Felvetődik a kérdés: miként lehetséges, hogy a honi sportvezetők évekig nem értesültek a szabályról. Persze a versenyzők hibáztak, ám további fellebbezésekkel esetleg elérhető lett volna az eltiltások minimalizálása, így az ötkarikás start esélyének megteremtése. „A Magyar Antidopping Csoport felelőssége addig terjed, hogy betartja a doppingkontrollra vonatkozó előírásokat” – szögezte le Tiszeker Ágnes, a szervezet vezetője. A szakember elmondta: aMACS-nak és aWADA-nak nem feladata a NOB döntéseinek közzététele, már csak azért sem, mert meg sem kapja azokat. Tiszeker – magánvéleményét tolmácsolva – kiemelte: „A szabályozás aggályosnak tűnik. A marihuánát például nem éppen teljesítményfokozás miatt fogyasztják a versenyzők, ám éppen úgy akadt már példa három hónapos eltiltásra, mint egyévesre. Ebben az esetben az ügyben eljáró testület jóindulatára van bízva az olimpiai részvétel lehetősége...” A szakember fölhívta a figyelmet Michael Phelps esetére: az amerikai sportoló – egy fénykép tanúsága szerint – marihuánát fogyasztott. A versenyzőt nem tesztelték, de a dokumentum nyomán három hónapos büntetést kapott. Ha akkor esetleg mintát kellett volna adnia, akkor akár az ötkarikás játékoknak is búcsút inthetett volna. Tiszeker Szepesi ügyét is különlegesnek tartja, hiszen a sportoló sem pozitív tesztet nem produkált, sem a „holléti” szabályokat nem szegte meg, csupán visszatérését felejtette el közölni. A NOB meghatározhatja, hogy kiket és milyen feltételekkel enged rajthoz állni saját viadalán, ám Tiszeker szerint a szabályozásnak világos kritériumrendszeren kellene nyugodnia.

„A Magyar Olimpiai Bizottság nem tehet mást, mint hogy betartja a NOB előírásait” – felelte érdeklődésünkre Molnár Zoltán, a szervezet főtitkára. A sportvezető elmondta: Szepesi korábban jogsegélyért fordult az ötkarikás grémiumhoz, az illetékesek tanulmányozzák az ügyét. Arra a felvetésre, miként lehetséges, hogy a szabály korábban elkerülte az illetékesek figyelmét, Molnár azt válaszolta: Kovács István, a londoni előkészítő bizottság vezetője tavaly őszszel tájékoztatta aMOB elnökségét a határozatról; korábban pedig magyar sportolók nem voltak érintettek a kérdésben.

Annyi biztos: a komplett magyar sportvezetés figyelmét elkerülte egy több mint két éve hatályba lépett szabály. Ennek a sportolók által elkövetett vétségekhez semmi köze, ám a dokumentum ismeretében talán néhány fellebbezéssel megpróbálkoztak volna az illetékesek.

A birkózók most a Nemzetközi Sportdöntőbíróság vonatkozó döntését várják, az úszók a nemzetközi szövetséghez fordulnak jogorvoslatért...

Kiss Balázs: széttárt kezek
Kiss Balázs: széttárt kezek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.