Családi okok, sérülések, anyagi anomáliák

2009. DECEMBER. Nagy László családi okokra és kisebb sérülésére hivatkozva lemondja a részvételt a januári Eb-n. A klasszis közli: döntése a kontinensviadalra szól, a spanyolok – több lap által is emlegetett – honosítási igénye nincs napirenden. A Barcelona klaszszisa előzőleg 2009 júniusában szerepelt a nemzeti csapatban. A sportág nemzetközi szervezetének szabályzata szerint egy játékos három év kihagyás után játszhat másik ország válogatottjában; a londoni olimpiát 2012 júliusában–augusztusában rendezik.

2010. JÚNIUS. Nagy a szlovénok elleni, az olimpiai részvétel szempontjából is sorsdöntő vbselejtezőn sem húzza fel a címeres mezt. Az átlövő – aki újabb bejelentése előtt végigjátszotta a Bajnokok Ligája négyes döntőjét – ezúttal a Barcelona orvosának diagnózisára hivatkozva gerincbántalmakkal indokolja elhatározását.

2010. OKTÓBER. A bosnyákok és az észtek elleni Eb-selejtezőn sem játszik Nagy, aki most a magyarázattal sem bíbelődik: Szikra-Mezey Csaba technikai vezető egyeztető levelére e-mailben azt a választ adja, hogy a szövetség a menedzserével vegye fel a kapcsolatot.

2010. NOVEMBER. A légiós levelet ír a hazai szövetségnek, amelyben utal rá, hogy végérvényesen lemond válogatottságról. Elsősorban anyagi természetű indokokra hivatkozik: kifogásolja, hogy a válogatott játékosai a világversenyeken „még a 12 euró/ nap internethasználati díjat sem fedező” napidíjban részesülnek, s szerény körülmények között táboroznak; hogy a sportolókra kötött biztosítások esetében a kártérítést nem a sérülést szenvedő játékosnak, hanem a szövetségnek utalják; hogy az 1999-es ifjúsági Eb-aranyérem után jutalmat nem kapott, mert időközben külföldre igazolt. Végül közli: az ügyet lezártnak tekinti, arról több nyilatkozatot nem kíván tenni.

Az MKSZ egy nappal később reagál. A kommüniké – nívós hoteleket sorolva – „merész kijelentésnek” nevezi a „szerény körülményeket”, megemlítve azt is, hogy az együttest magasan képzett szakemberekből álló sportegészségügyi stáb segíti. A szövetség a pénzügyeket illetően annyiban igazat ad Nagynak, hogy „a hazánkban tekintélyesnek számító büdzsével sem tud versenyre kelni tehetősebb országok jobb módú szövetségeivel”.Megemlíti viszont, hogy a kézilabdázók állami forrásból folyamatosan „igen tisztességes, rendszeres havi ellátásban részesülnek, annak ellenére, hogy az év 12 hónapjából legfeljebb két hónapig állnak a válogatott rendelkezésére”.

AzMKSZ reflexiójára a válogatott keret tagjai a távirati irodához eljuttatott közleményben reagálnak, aláhúzva, hogy egyetértenek Nagy László megállapításaival, s a megoldás érdekében párbeszédet kezdeményeznek a sportági szövetség illetékeseivel.

2010. DECEMBER. A szövetség – Hajnal Csabára, Kővári Árpádra és Vass Sándorra bízva a feladatot – bizottságot hoz létre, hogy tárgyaljon az itthon pihenő Naggyal.

2011. JANUÁR. A hír: Nagy László nem vesz részt a január 13-án kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, miután nem tudott megállapodni a szövetségi grémiummal. Az MTI érdeklődésére a játékos közli: „részéről hírzárlat van, és megértést kér”.

Összeállította: M. A.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.