Herczeg megy, és otthon marad

Amint arról már keddi számunk második kiadásában beszámoltunk, Herczeg András hétfő késő este lemondott a klubmenedzseri posztról, és szakmai igazgatóként folytatja a Debrecennél. De – ahogyan lapunk kérdésére az éjszakába nyúlóan említette – az első csapat „új szakvezetője szuverén lesz”. Azaz Herczeghez tartozik ezentúl minden, ami a labdarúgással kapcsolatos a DVSC-nél, kivéve a felnőtt együttest.

A mester maga döntött így.

Miközben a klub elöljárói jelezték: a változatlan felállás mellett teszik le a voksukat. A leköszönésre készülő Herczeget ez elbizonytalanította, mivel bármelyik klubnál kitüntetés, ha a vezérkar ennyire ragaszkodik valakihez. A menedzser tehát úgy ment el az este hat órára meghirdetett igazgatótanácsi ülésre, hogy már nem volt „ezer” százalékig biztos az elhatározásában.

Újabb négy és fél óra után fejeződött be a régi történet, és kezdődött egy új...

S hogy a tréner miért nem akart az első csapatnál maradni? Erről nem beszél, ami nem esik nehezére, hiszen köztudomásúan csöndes ember. Valószínűleg azért is hallgat, mert minden Debrecenhez köti, ideértve például, hogy kölyökként a DVSC táborában dobolt a meccseken. Ha panaszkodna, egyhamar „megtalálnák”. Miként megtalálták már eddig is. Hiába – klubmenedzserként – a két bajnoki cím, a múlt évi triplázás (NB I-es aranyérem, Magyar Kupa- és Liga Kupa-győzelem), továbbá a bejutás előbb a Bajnokok Ligájába, majd az Euró pa Ligába, az ősszel éles kritikákat kellett elszenvednie részint néhány bajnoki vereség, részint az EL-szereplés miatt. Ezek feltehetően szíven ütötték az érzékeny és lokálpatrióta embert, akinek a bírálatok sűrűjében szembesülnie kellett azzal is: a realitások és a vágyak távol állnak egymástól. Hajdú-Biharban sokan úgy hiszik, csupán edzői kérdés az, hogy a BL-csoportbeli nulla pont után ötmeccses EL-nyeretlenség következett. Mintha bármely magyar csapatnak akár minimális esélye is lenne a Fiorentinával, a Liverpoollal, a Lyonnal, az Eindhovennel, a Metaliszt Harkovval, a Sampdoria „egygyel” szemben! E klubok más kategóriába tartoznak, mint a Debrecen – és a DVSC hazai osztálytársai –, ám a Nagyerdő környékén (meg másutt) nehezen vagy egyáltalán nem akarnak tudomást venni a sajnálatos valóságról.

Érdemes felidézni, mit mondott Herczeg a BL-premier előtt: „Számolni kell azzal, hogy az eddigiektől egészen eltérő reakciókat válthat ki néhány, nem a kirakatba való eredmény. S nem pusztán a Bajnokok Ligájára gondolok. A rendkívüli terhelés bizony az első osztályú szereplésünkre is hatással lehet, és ha netán kikapnánk itt-ott az NB I-ben, a mi szurkolóink meg az ellenfél drukkerei sem kímélnének bennünket.”

A jövőbe látott...

Pedig hátránnyal indult a DVSC-nél. Hovatartozás ide vagy oda, az után, hogy szakvezetővé lépett elő, a Hajdú-Bihari Napló megszavaztatott olvasóinak hetvenhat százaléka úgy vélekedett: a „herczegi” kinevezés nem volt jó döntés. Az arány a sikerek nyomán nyilván erősen megváltozott, de ősszel nemegyszer itthon is lehetett fogást keresni a Debrecenen, illetve annak trénerén...

Talán ez vezetett a búcsúhoz, amely igazából nem is tekinthető annak, hiszenHerczeg továbbra is ott van, ahol volt. S nem megy sehová. Bár néhány fórumon azt lehetett olvasni, megbízást kaphat az MLSZ-ben, kérdésünkre kedden határozottan kijelentette: „Ez még csak fel sem merült.”

Hétfőn felmondott.

Majd úgy dolgozik tovább, hogy otthon marad.

Herczeg felállt a kispadról
Herczeg felállt a kispadról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.