Ezüst, kalapács alatt

Szilveszteri számunkban is szerepelhetne a téma, ha éppenséggel vicces volna. Nem az. Pars Krisztián kalapácsvető ezt az évet is olimpiai ezüstérem nélkül zárja; közelkép a tehetetlenségről, a bürokráciáról, valamint az érdekérvényesítésről.

2008. szeptember 3. Bejelentik, hogy a pekingi olimpia augusztus 17-i kalapácsvető-versenyének második és harmadik helyezettje, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon doppingmintájában a megengedettnél jóval magasabb volt a tesztoszteronszint. Ha bebizonyosodik a fehérorosz sportolók vétsége, akkor kizárják őket, az ezüstérem pedig az eredetileg negyedik Parsé lesz.

2008. október 17. Az ügyben novemberben dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – írja az MTI, emlékeztetve arra is: a fehéroroszok október 17-ig kaptak haladékot arra, hogy tisztázzák magukat.

2008. december 11. A NOB végrehajtó bizottsága tudatja: az ominózus tesztoszteronszint „külső hatásra” volt kiugróan magas, így a duót diszkvalifikálja, medáljait elveszi.

2009. január 6. Gyevjatovszkijék fellebbeznek a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS); Pars ezüstje sehol.

2009. november 12. „Ez vicc!” – fakad ki Pars a Népszabadságnak, amikor kiderül: a CAS ismét, indoklás nélkül elhalasztja a döntést. „Ez nevetséges” – mondja Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára. „Sajnos semmilyen jogosítványunk nincs az ügy előmozdítására” – összegez lapunkban Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke.

2010. március 31. Schmitt Pál MOB-elnök Jacques Rogge NOB-vezetőhöz fordul. 2010. április 2. Rogge reflexiója: a NOB csak a CAS ítélete után tehet lépéseket Pars medáljának megszerzésére.

2010. június 10.: A CAS helyt ad a fehéroroszok fellebbezésének, s „rehabilitálja” őket. „Ilyen arcátlan csalást én még nem tapasztaltam” – kommentál kérdésünkre Gyulai.

2010. június 11. A NOB újabb doppingvizsgálatra, azaz tesztjeik ismételt elemzésére kötelezné a két fehérorosz kalapácsvetőt, mert a CAS előző napi döntése „elfogadhatatlan” – ismerteti az olimpiai mozgalom reakcióját az MTI.

2010. december 21. Érdeklődésünkre minden fórumon azt a választ kapjuk: előrelépés nincs az ügyben...

Dobó a körben
Dobó a körben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.