Távol Európától

Várakozás alatt szerepelt a magyar válogatott a vasárnap zárult, dubai rövid pályás világbajnokságon. A szerény termés (egy ezüst- és két bronzérem) főképp annak fényében meglepő, hogy három héttel korábban, a „kismedencések” eindhoveni Eb-jén tarolt a csapat: noha három húzó nevét – Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt és Hosszú Katinkát – nélkülözte, hat első, egy második és két harmadik helyet ért el. De tényleg van-e ok a csodálkozásra?

„A szövetség tízéves felzárkóztató programja beérni látszik” – nyilatkoztaKiss László szövetségi kapitány lapunknak a hollandiai kontinensviadalt követően. „Ironikusan azt mondhatnám, hogy kiderült, nem kispályás csapat a miénk” – mondta ugyanő az MTI-nekaz Emírségekben töltött utolsó nap végén. A disszonáns helyzetet már e két megnyilvánulás is jelzi, ám alighanem közelebb kerülünk a hiteles értékeléshez, ha szemügyre vesszük a két világversenyen született eredményeket.

Úszik a levegőben. Lochte a medencében
Úszik a levegőben. Lochte a medencében

Az évtizedek óta magyar számként jegyzett férfi 400 m vegyes eindhoveni eredményhirdetésekor Verrasztó Dávidot szólították a dobogó tetejére, miután 4:03,06 perccel ért célba. A vb-n ennél jobb idővel, 4:02,79-cel negyedikként zárt, miközben az amerikai Ryan Lochte 3:55,50-nel a „cáparuhák” betiltása óta a sportág első világrekordját repesztette. Ugyanitt szomorúan konstatálhattuk, hogy az első számú magyar úszóként jegyzett vegyesspecialista Cseh László csak a hatodik helyre volt jó. Néhány hete még ünnepelhettünk a női 400 m gyors döntőjét látva, hiszen Mutina Ágnes 4:01,25-je aranyat ért. Dubaiban a betegeskedő magyar lány rajtkőre sem állt, de aligha lett volna képes megszorítani a győztes amerikai Kathryn Hoffot (3:57,07). Az Eb-n Jakabos Zsuzsa nyerte a 200 m pillangót (2:05,58), a vb-n a kontinensviadalt kihagyó spanyol Belmonte diadalmaskodott (2:03,59), míg Hosszú – negyedikként – lemaradt a dobogóról (2:04,68). Verrasztó Evelyn 100 és 200 m vegyesen is első lett novemberben (59,50 és 2:07,06); a világbajnoki arany az amerikai Ariana Kukorsé (58,95), illetve az ezúttal is remeklő Belmontéé lett (2:05,73). A leghosszabb vegyes távon (400 m) Jakabos győzött Európában (4:29,78), a vb-n – a változatosság kedvéért – Belmonte vittel el a pálmát (4:24,21).

A kiragadott – magyar vonatkozású – példákhoz nem szükséges kommentár: az eindhoveni és a dubai idők önmagukért beszélnek. A magyarok nagy átlagban nem teljesítettek lényegesen gyengébben, mint a múlt hónapban, ám a két mezőny között a különbség – szomorú, de be kell látni – ég és föld. Ha mindehhez hozzáveszszük, hogy Cseh leszerepelt a két fő számában, hogy Hoszszú sem jutott éremhez, továbbá, hogy a Kitadzsimától végre megszabadult Gyurtát most egy másik japán, Tomita előzte meg – nincs sok okunk a lelkendezésre. Még akkor sem, ha a rövid pályás események változatlanul másodlagosak a nemzetközi és a magyar úszósportban, s akkor sem, ha a szakvezetői összegzés úgy szól: „Az olimpiákat továbbra is nagy medencében rendezik, tehát nincs miért aggódnunk”.

Az nyilván más kérdés, hogy – Belmonte és társai mellett –mit gondol erről a legújabb kori amerikai fenomén, a Dubaiból hét éremmel hazasunnyogó Lochte...

A világbajnokságon százhúsz medált osztottak ki, ebből ötvenegy jutott Európának. Az éremtábla élén az Egyesült Államok végzett tizenkét aranynyal, míg az „öreg kontinens” versenyzői összesen tizenhat győzelmet arattak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.