Izzad a győzelemért

A brit sajtó címíróinak ölébe hullott a szerencse, amikor vasárnap késő este a BBC Év sportolója díját Tony McCoy érdemelte ki a nézők telefonos szavazatai alapján. Nyomban Karen McCoyra, A tuti balhé (The Real McCoy) című film menő kasszafúrójára asszociáltak, kiaknázva a névegybeeséssel járó lehetőségeket.

Az északírMcCoyt a szakma eddig is a történelem legnagyobb zsokéjaként tartotta számon. A 36 éves sportember huszonegyéves pályafutása során több mint háromezer futamot nyert. 1996 óta minden évben kvalifikálta magát – legtöbb elsősége alapján – a zsokék bajnoki címéről döntő futamra. Mégis, mintha átok ült volna rajta, tizenötször kellett nekifutnia a Grand Nationalnek, a világ talán leghíresebb akadályversenyének, mire ez év áprilisában Don’t Push It nyergében ezt a kihívást is teljesítette.

Nyílt titok, hogy McCoy –aki több mint 13 ezer futamon vett részt, számos rekordot döntött meg és legalább ennyi csontját törte – a lovassportok rajongói által szervezett kampány eredményeként jutott hozzá a címhez, melyet korábban az ugyancsak lovas Anna hercegnő és lánya, Zara Phillips is kiérdemelt. Több mint 293 ezren szavaztak McCoyra, azaz az összes betelefonáló 42 százaléka. A siker nem jön könnyen. Tony McCoy versenysúlya közel 15 kilogrammal kevesebb, mint „természetes” súlya, így heti tizenkét órát tölt gőzfürdőkben és szaunákban, hogy kiizzadja a „ballasztot”.

McCoy mögött meglepetésre Phil Taylor tizenötszörös dartsvilágbajnok végzett a második és Jessica Ennis világ- és Európa-bajnok hétpróbázó a harmadik helyen. Enyhe megrökönyödést okozott a 35 éves David Beckham életműdíja, melyet a futballban eltöltött tizennyolc évével, az Unicefben betöltött tevékenységével és a 2012-es olimpia megrendezési jogának megszerzésében játszott szerepével indokoltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.