Futball: politikai döntés

Mintha kommunikációs zavar lett volna úrrá a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főtitkárán. Jerome Valcke hétfőn még azt mondta, hogy a szervezet végrehajtó bizottsága jelenleg nem tárgyal a voksolási rendszer módosításáról, kedden viszont már elismerte, hogy a FIFA politikai döntést hozott, amikor Oroszországnak, illetve Katarnak ítélte a 2018-as, valamint a 2022-es világbajnokságot.

„Igen, politikai döntés volt, de összességében pozitív reakciókat tapasztaltunk – fogalmazott Valcke. – A sportág rajongói jól fogadták a végeredményt. Oroszország nagy futballnemzet, megérdemli a rendezési jogot, a Közel-Kelet pedig része a világ labdarúgócsaládjának.”

Érdekes vélemény, hiszen a döntést követően éppen azok a hangok voltak a legerősebbek, amelyek szerint a politika a kelleténél jobban beleszólt a helyszínválasztásba. Arról nem is beszélve, hogy két végrehajtó bizottsági tagot a FIFA korrupciógyanú miatt korábban eltiltott a voksolástól.

„Az ügyet lezártuk – jelentette ki ezzel kapcsolatban hétfőn a főtitkár. – Akiket csaláson kaptunk, azokat megfelelően megbüntettük, jól reagáltunk, nincs miért szégyenkeznünk.”

Ugyanő egy nappal később már fi nomított nyilatkozatán, elmondva, hogy a FIFA-nak 2018-ig van ideje dönteni arról, hogy óhajt-e változtatni az eddigi helyszín-kijelölési rendszeren vagy sem. Valcke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a múlt csütörtöki szavazás „tökéletesen szervezett, átlátható, s teljes mértékig ellenőrzött” volt.

Megszólalt az ügyben a végrehajtó bizottság japán tagja, Ogura Jundzsi is. Szerinte az angol pályázat azért bukott el a 2018-as világbajnokság rendezési jogáért vívott versenyben, mert a brit média robbantotta ki a szervezet körüli korrupciós botrányt. A sportvezető úgy véli, az afrikai országok képviselői dühösek voltak, mivel a Sunday Times úgy nevezett meg gyanúsítottakat, hogy semmilyen konkrét bizonyítékot nem tudott felmutatni. Emiatt az említett tagok azt fontolgatják, hogy beperlik a lapot.

Az angolok már a szavazás első körében elvéreztek, ugyanis a 22 tagú végrehajtó bizottságból mindössze ketten voksoltak rájuk. Az egyik az angol Geoff Thompson, a másik éppen Ogura volt.

Amint arról lapunk is beszámolt, a BBC televíziós csatorna Panorama című műsorában a FIFA végrehajtó bizottságának három tagjáról, a brazil Ricardo Teixeiráról, a 2014-es brazíliai vb szervezőbizottságának elnökéről, továbbá a paraguayi Nicolas Leozról és a kameruni Issa Hayatouról mutattak be olyan dokumentumokat, amelyek szerint 1989 és 1999 között nagyobb öszszegeket vettek fel a FIFA marketingügynökségén keresztül. A BBC a műsorban Jack Warnert, a FIFA alelnökét is befeketítette, mondván, a nyári dél-afrikai világbajnokságra szóló jegyekkel próbált üzletelni a feketepiacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.