Egyesült Államok: a rendezés nem előjog

„FIFA = korrupció”; „Ha valakinek még megerősítés kellett, hogy az egész eljárás bunda, akkor itt van”– ilyen kommentek olvashatók az Egyesült Államok labdarúgóligája, az MLS honlapján az itt nagy csalódást keltő csütörtöki, zürichi bejelentést követően.

Ahhoz egyáltalán nincsenek hozzászokva a szabad világ vezetői – például a svájci városban megjelenő Bill Clinton exelnök –, hogy egy jelentéktelen kiterjedésű és népességű Öböl-állam (Katar) vigye el a pálmát, ahol aztán szétszedik a stadionokat, mert nem kell annyi.

„Nincs értelme aztmondani, hogy az USA megérdemelte a 2022-es vébét pusztán azért, mert akár a jövő héten megrendezhetné az eseményt, csak le kellene törölnie az idétlen csíkokat (az amerikaifutballban használatos felfestéseket – A szerk.) az amúgy tökéletes pályákról”– írta a The New York Times sportkommentátora pénteken, úgy vélve: „az Egyesült Államoknak most nem azon kell duzzognia, hogy csalással verték meg, hanem tovább kell építenie a labdarúgást úgy, ahogyan az elmúlt évtizedekben is tette. A vb-rendezés nem születési előjog vagy a sok stadionért és a mellettük lévő számos szállodáért járó díj. Tágas még rajtunk kívül a világ.”

Amerika 1994-ben a máig leglátogatottabb (3,6 millió néző) vb-t rendezhette, két évre rá nyári olimpiát (Atlanta), újabb hatra pedig télit (Salt Lake City, 2002). De az utóbbi évek nagy világversenydöntései egyre jobban ráébresztik: valóban mennyire tágas a világ. New Yorkot a 2012-es olimpiára még egy hasonló kaliberű város, London pipálta le, de Chicago jelentkezését 2016-ra a futballvébéhez hasonlóan a fejlett világon kívül esők hiúsították meg. „Rossz döntés született” – közölte Barack Obama, akinek Chicago után ez már a második személyes kudarca. De Michael Bloomberg, aki New York polgármestereként maga is jól ismeri a vereség ízét, most úgy vélte: nem az amerikai elnökön múlnak már a dolgok. „Nekünk volt 2012-re a legjobb olimpiai pályázatunk, mégis vesztettünk. Azt mondták akkor az emberek: ez bizony George Bush miatt van, majd Obamával nyerünk. De nem erről van szó. Annyi már a különböző szempont.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.