Korántsem festői Panorama

Botrányt kavart a BBC politikai magazinja, a Panorama. A „FIFA szutykos titkai” című film nehéz helyzetbe hozta a 2018-as labdarúgó-világbajnokság angol pályázatát, különösen annak kedden útra kelt „arcait”: David Cameron kormányfőt; Vilmos herceget, a szigetországi szövetség tiszteletbeli elnökét; David Beckham futballikont; nem utolsósorban Sebastian Coe olimpiai bajnok sportdiplomatát. A csoport a csütörtöki szavazásig hátralévő rövid időben teljes erőbedobással lobbizik a rendezési jog megszerzéséért.

A BBC – 175 oldalnyi dokumentum alapján – azt állítja: három FIFA-tisztviselő összesen 175 alkalommal fogadott el kenőpénzt, együttesen 100 millió dollár (64 millió font) értékben. A vesztegetésekre 1989 és 1999 között került sor, s az ügymenetben érintett International Sport and Leisure (ISL) sportmarketing-vállalat – amelynek a FIFA exkluzív jogokat biztosított – 2001-ben bankcsődbe jutott. A gyanúsítottak közül a 82 éves paraguayi Nicolaz Leoz a sportág dél-amerikai szervezetének vezetője és Sepp Blatter FIFA-elnök támogatója. A 64 esztendős Issa Hayatou az afrikai futballszövetség elnöke, emellett NOB-tag: a nemzetközi olimpiai mozgalom – a „zéró tolerancia” híveként – vizsgálatot is indított a kameruni szakember ellen. A harmadik érintett Ricardo Teixeira, a 2014-es vb-nek otthont adó Brazília futballszövetségének két évtizede regnáló vezetője. A 63 éves sportdiplomata, aki harminc éven át volt Joao Havelange korábbi FIFA-elnök veje, nem először kerül bajba: a brazil szenátus – jelentős pénzfelvételek miatt – már 2001-ben vizsgálta egy liechtensteini vállalattal kapcsolatos tranzakcióit.

A legbefolyásosabb személynek ugyanakkor Jack Warner FIFA-elnökhelyettest tartják. Róla már egy korábbi Panorama-adás kiderítette, hogy 2006-ban a feketepiacon árult jegyeket a németországi vb-re. Az idén 84 ezer dollár értékű belépő beszerzésében vett részt, s azokat szabálytalanul tervezett eladni. A terv azonban – az üzérek sokallták az árat – meghiúsult.

A Transparency International felszólította a FIFA-t, hogy a helyzet tisztázásáig halassza el a vendéglátót kijelölő szavazást. Az „England 2018” team a BBC szempontjából „zavarba ejtőnek” és „idejétmúltnak” nevezte a vádaskodást. A vb-re – Anglia mellett – Oroszország egyedül, Spanyolország és Portugália, valamint Hollandia és Belgium közösen kandidál.

A The Sunday Times korábban további két FIFA-döntéshozóról, a nigériai Amos Adamuról és az óceániai térséget képviselő Reynald Temariiról közölt kínos információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.