Fű, de súlyos probléma!

Határozottan sok kezdeményezés dicséri a jelenlegi Magyar Labdarúgó Szövetséget. Példamutató módon keresi, kutatja a lehetőségeket, amelyekkel előbbre lehetne vinni – ha csak egy lépéssel is – a sportágat. És ez tényleg így van, még ha az iménti mondat egy 1975. februári Népszabadságból való is.

A tárgyévben (májusban) KEK-második volt a Ferencváros, de ez most mindegy, hiszen mi itt most elsősorban dicsérni szeretnénk, és semmiképen sem a nyáron felállt MLSZ-elnökség nyakába varrni bármit is. Például azt, hogy mifelénk hol eső, hol hó miatt maradnak el bajnoki mérkőzések, illetve hogy megint hónapokra leáll majd az úgynevezett futballüzem: fél éve regnáló grémium aligha marasztalható el ilyesmikért.

Pláne, ha a gondokon már 35 esztendeje nem sikerül úrrá lenni.

A nagy magyar pályaprobléma aktuálisan (szombaton) Pakson jelentkezett, ahol Haraszti Zsolt ügyvezető barna cipőjével szomorúan süppedt a sárba: itt aztán nem lehet mérkőzést rendezni. Másutt persze lehetett, de aligha örült az egyetlen magántulajdonban lévő sporttelep, a győri aréna fenntartója – az Újpest vendégjátéka sűrű hóesésbe torkollt –, miként a tavaszi első két forduló őszi lejátszására ítélt többi együttes vezetői sem repesnek attól, hogy vízelvezetésről kell értekezniük. Ennél jobban már csak az MLSZ illetékesei foghatják a fejüket, lévén, hogy ha kis szerencséjük van, akkor a korábbi évek zöméhez hasonlóan nem november végén érkezik meg a tél. Ebből adódóan most legföljebb sajnálkozva bólogathatnak a klubirányítók kiabálásaira, amelyek szerint egyegy rosszul időzített meccs elképesztő károkat idézhet elő!

És ez egyébként pontosan így van. Csak eközben akad egy klub, amelynek csapatkapitánya, Farkas Balázs – víg szombati masírozás után –úgy fogalmazott: „Mi akár karácsonykor is játszanánk!” Ha kihúháztuk magunkat a mifelénk egyedinek tetsző kijelentésen, akkor azt látjuk: noha a Pakstól alig 80 kilométerre lévő Székesfehérvárt sem kerülte el a csapadék, a hazai társulat pompás talajon fogadta a Siófokot. A kép mintegy Nyugatot vetített elénk: hóbuckák a reklámtáblák mögé tolva, miközben a csapatok – még így is hibák sokaságával... – sima gyepszőnyegen rivalizálnak. Nagyjából ez volna az alap, és akkor most tapsoljuk meg a Videotont, amely a nyáron nem volt rest, s – információnk szerint –50-60 millió forintot áldozott a minőségre. Nagy volna az öszszeg? Ahogy nézzük: a fehérvári fűfelújítás számlájában benne foglaltatik a magas talajszintből fakadó korrekció (feltöltés), továbbá néhány, a cél szempontjából nem feltétlenül szükséges átalakítás (például az alácsövezett pályát körülvevő rekortán csinosítása). Az ebből adódó szakértői konklúzió: 40 millió is elég volna a feltételek ez irányú megteremtéséhez. Jó, jó: megannyi egyletnél a havi működéshez szükséges pénz is hibádzik, mindazonáltal a többségükben önkormányzatok által dotált pályák hosszú távon csak profitálhatnának egy ekkora nagyságrendű beruházásból. Hogy mást ne mondjunk, a gyep strapabíróbb volna, ekként fenntartásilag – lásd még: őszi vizek idején – kevesebb pénzt emésztene fel. Úgy fest, felismerték ezt a citált paksi egyesületnél is, legalábbis Haraszti ügyvezető a mocsaras pályabejárást követően úgy nyilatkozott: „Nincs más választásunk, a nyáron teljesen új pályát kell építenünk.”

A magunk részéről – fő a pozitív hozzáállás – ebben reménykedünk, s nem nézünk a naptárra, hogy tudniillik tényleg 2010 van-e már. Egyúttal igyekszünk nem túlságosan nagy terjedelemben foglalkozni a pályakérdés rendbetételét, illetőleg a téli játéknapszámok növelését célzó erőkör legutóbbi nekibuzdulásával sem. Ezek szükségességéről két éve Jámbor László, korábban az Ajax erőnléti edzőjeként dolgozó szakember, az MLSZ akkori sportágfejlesztési igazgatója beszélt a Nemzeti Sportban: „Fűthető pályákat!” – említette rákészüléssel, s mi ekkor ugyanígy az 1975-ös Népszabadság-cikkre gondoltunk. Fölöttese, Kisteleki István 2009 februárjában emelte föl a hangját, amikor – szintén a lezúdult csapadék nyomán – éppen a bajnoki folytatás időpontját kellett ide-oda tologatni. Az elnök a Független Hírügynökségnek azt mondta: a szövetség még a nyáron (2009 nyarán – a szerk.) egyeztet a csapatokkal, mert szeretné elérni, hogy a hazai pályák már 2011-ben (igen, akkorra – a szerk.) fűthetők legyenek, a bajnoki szünet ideje pedig legalább a felére csökkenjen. A kivitelezést tekintve Kisteleki az Ollé-programhoz hasonlatos, tíz-tizenöt éves lejáratú, hatszázalékos MFB-hitelkonstrukciót vizionált, aláhúzva: „Keret van rá...” Az elöljáró szót ejtett még egy munkacsoport felállításáról is, ám az valamiért nem állt föl. S bár most mondhatnák, hogy Kisteleki sincs már sehol, ettől még az NB I nagyhangú, professzionalizmust hangoztató klubtulajdonosai többségükben ugyanazok, akik akkor is ott melegedtek már a tűz körül.

A probléma megoldását illetően lapunk föltette a kérdést Berzi Sándornak, az MLSZ alelnökének, aki azt válaszolta:

– Készül olyan stratégia, amely érinti ezt a témakört is. Úgy vélem, a jövő év elején előállunk a tervvel.

Hétfői hírek. Pepsifoci.hu: „Lesz Paks–FTC kedden, ha nem szakad le az ég”; „veszélyben a Zalaegerszeg–Haladás találkozó” (Vas Népe).

Pedig ez utóbbit csak szombaton játszanák.

A magyar valóság: ha havazik, játékra alkalmatlanná válik a pálya. Tisztelet a kivételnek
A magyar valóság: ha havazik, játékra alkalmatlanná válik a pálya. Tisztelet a kivételnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.